Заболеваемостта от грип намалява, но се увеличават хората с усложнения

...
Заболеваемостта от грип намалява, но се увеличават хората с усложнения
Коментари Харесай

Вълна от пациенти с усложнения след грип отчитат в Пазарджик

Заболеваемостта от грип понижава, само че се усилват хората с затруднения след прекарана вирусна зараза. Това регистрират от Отделението по уши-нос-гърло. Всеки ден се диагностицират най-малко по няколко случая на грипозен отит и други затруднения, разяснява началникът на отделението доктор Костадин Златарев.

Най-засегнатите са децата, а най-уязвими са тези до тригодишна възраст, тъй като тяхната имунна система е най-слаба и недоразвита. Около 30-35% от пациентите са под 18-годишна възраст.

При всяка демонстрация на някакво затруднение е желателно да се потърси консултация с УНГ експерт, поучава доктор Златарев. Характерно за отита след грип е, че в доста случаи може да докара до невросензорно понижение на слуха. Лекува се дълготрайно време, само че не постоянно с мечтан резултат.

Друго постоянно затруднение е изострен или остър продължителен синузит. При синузита инфекцията прониква в синусите и не би трябвало да се подценява. Острият синузит се предшества от изобилна секреция в носа, която може да продължени със седмици. Ако признаците продължат повече от 12 седмици към този момент приказваме за продължителен синузит. Заболелите от синубронхит пък страдат по едно и също време от синуит и бронхит. Бързото лекуване е доста значимо, с цел да се избегне хроничното протичане.

Нерядко пациенти получават и дехидратация и синусово главоболие. Децата са по-податливи на дехидратация от възрастните, тъй че би трябвало да се поддържат добре хидратирани, в случай че се разболеят от грип. Синусовите главоболия могат да бъдат лекувани с топли компреси и медикаменти за болежка без рецепта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР