Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на

...
Зъболекари излязоха на протест преди провеждането на извънреден конгрес на
Коментари Харесай

Зъболекари протестираха срещу промени, които могат да оставят много пациенти без дентална помощ

Зъболекари излязоха на митинг преди провеждането на ексклузивен конгрес на Съюза на зъболекарите в България. Повод за свикването му станаха готвените правила за добра здравна процедура на лекарите по дентална медицина в България, които ще залегнат в Наредба на здравното министерство , съобщи БГНЕС.
Масово зъболекари не са съгласни с предложенията и са безапелационни, че в случай че те бъдат признати доста от тях ще останат без работа. Причината - няма да имат право да правят избрани действия, тъй като множеството от тях са общопрактикуващи. Пациентите също са застрашени да останат без зъболечение, изключително в дребните обитаеми места в страната, безапелационни са протестиращите.
Очаква се в границите на двудневния конгрес да се вземе решение дали тези правила ще бъдат модифицирани или съсловието ще напише нови.
„ Този план е незаконосъобразен и не е съгласуван с европейските правила и насоки “, съобщи доктор Росен Венелинов, който практикува във Варна и добави, че в случай че тези правила станат факт ще окажат отрицателен резултат върху 9000 зъболекари.
Той изясни, че зъболекарите имат потребност от правила, само че от такива, които са законосъобразни, ясни и безапелационни, и дават отговор на актуалните европейски стандарти.
Зъболекарите желаеха три месеца период, в който да създадат измененията или да изготвят нови правила, защото даденият от Министерството на здравеопазването период до 30 юни е прекомерно къс.
Д-р Мария Рачева е безапелационна, че казусът не визира единствено зъболекарите, а и 7 млн. пациенти. „ Проблемът не е единствено за нас. Проблемът е главно единствено за пациентите. Масово и в по-малките обитаеми места хората ще останат без дентална помощ “, съобщи доктор Рачева.
Според доктор Станимира Бунова опитът съсловието да бъде разграничено не е в интерес на никого.
„ Нови правила не са нужни, по-скоро корекции на старите са нужни “, уверена е тя и добави, че без значение дали един стоматолог има специализация или не той може да прави всички действия, които до момента са били осъществявани от тях.
„ Ние излизаме от факултета по дентална медицина на едно равнище, с което може да практикуваме тези неща. От тук нататък всеки може да реши дали да се квалифицира в някаква област или да работи обща стоматология “, добави още медикът.
По време на митинга се събираха и подписи с искане за привикване на нов ексклузивен конгрес на съюза на който да бъде променен Устава на организацията и да бъде определено ново управление на БЗС. Мотивът на протестиращите – некомпетентността на настоящето ръководство, което е изготвило новите правила за добра здравна процедура по искане на Министерството на здравеопазването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР