Заблудата, че великият учен и инженер Никола Тесла е кумир

...
Заблудата, че великият учен и инженер Никола Тесла е кумир
Коментари Харесай

Какво свързва Никола Тесла и Илън Мъск

Заблудата, че великият академик и инженер Никола Тесла е идол на Илън Мъск, е необятно публикувана. На пръв взор е разумно - компанията на американеца се споделя Tesla Motors и създава коли под този бранд. Всъщност Tesla Motors е основана през 2003 година от Мартин Еберхард и Марк Тарпеннинг. Мъск придобива дял в нея през 2004-а и се включва в ръководството й още по-късно - през 2008-а. Нещо повече, в едно изявление предприемачът съобщи, че е по-скоро обожател на Томас Едисън, в сравнение с Тесла. Но - умишлено или не, повтаря доста от стъпките на сръбския академик.

Космосът . Тесла вярвал в извънземния разсъдък и разработвал, въпреки и без триумф, технологии, които би трябвало да оказват помощ на човечеството да приема сигнали от Космоса. Той даже твърдял, че получавал сигнали от Марс. Мъск е огромен почитател на галактическите проучвания, фантазията му е да колонизира Марс, а компанията му SpaceX се занимава със основаването и стартирането на галактически апарати.

Мечтата. Тесла мечтае да раздава гратис електричество на всички искащи посредством безжична технология, върху която работел. Мъск мечтае да раздава гратис Wi Fi на всички посредством сателитна информационна система.

Шумотевицата. И Мъск, и Тесла обичат да играят пред аудитория. Тесла бил прочут с провокациите си и по време на една презентация пуснал ток с високо напрежение през тялото си. Публиката била съкрушена. Мъск изпрати аления си автомобил Tesla в Космоса. Публиката просто изпадна в възторг.

Егото. Тесла бил талантлив откривател и откакто получил международна популярност, се къпел в лъчите на славата. Но това му изиграло неприятна смешка. Той се изказвал прекомерно надменно за Гулиелмо Маркони, с който се конкурирал в основаването на радиопредавателя: "Маркони е предприемач, а не академик. Нека опита. Той употребява 17 мои патента. " Вярно е, че италианецът е употребявал разнообразни открития, в това число и на Тесла. Но в края на краищата пръв основал радиопредевателя и получил лаврите за изобретяване на радиото.

Преди пет години Мъск провокира огромните автопроизводители, предлагайки им да се състезават на пазара на електрическите автомобили. Отговорът не закъсня. През идната година няколко огромни автомобилни концерни пуснаха електрически коли в всеобщо произвеждане. И нещо подсказва, че това са били доста неприятни вести за Tesla.

Пренебрежение към вложителите. Никола Тесла не се отнасял с изключително почитание към вложителите си. Той ги заблуждавал за периодите и резултатите от работата си, харчел парите им по несъответствуващ метод. Тесла считал себе си за избавител, който трансформира живота на човечеството, и не разбирал за какво би трябвало да се вълнува за такива нелепости като непознатите пари. В края на краищата - макар гениалността и предходните му достижения, изгубил репутацията си и хората с благоприятни условия престанали да го финансират.

Нещо сходно се следи в връзките сред Мъск и акционерите на Tesla. Бизнесменът даде обещание да изведе Tesla Motors на облага още през 2013-а. Това не се случи. Още по-лошо - загубите на компанията порастват с всяка минала година и тя слага антирекорди един след различен: годишна загуба от 1.9 милиарда $ през 2017-а, тримесечна загуба от 717 млн. за второто тримесечие на 2018-а. И най-после, загуби за последните четири тримесечия от 2.5 милиарда $. Година след година Мъск преразглежда прогнозите си и хипнотизира вложителите с безкрайни обещания. Засега хипнозата му работи, само че това не може да продължава безпределно. През тази година, по време на конферентен диалог с вложители и анализатори за резултатите от първото тримесечие, предприемачът отхвърли да отговори на някои въпроси за финансовото положение на Тesla Motors, наричайки тези въпроси "скучни ". По-късно му се наложи да се извинява за некоректното си държание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР