Забиулла Муджахид - главен говорител на талибаните и главен редактор

...
Забиулла Муджахид - главен говорител на талибаните и главен редактор
Коментари Харесай

Как талибаните превърнаха новините в оръжие

Забиулла Муджахид - основен представител на талибаните и основен редактор на ежедневния новинарски бюлетин на бунтовническата формация, стартира всеки ден с подборка от вести от предходната вечер за сраженията с американските и афганистанските сили.

Муджахид споделя, че кара своя екип от редактори да сверяват обстоятелствата, подадени от някои от бойците на екстремистката ислямистка формация, които упражняват, и втора роля като кореспонденти в 34-те провинции в цялата страна. Редакторите изготвят прессъобщения на пет езика и събират видеокадри и фотоси, снимани със смарт телефони. След това основният редактор утвърждава окончателните разновидности на прессъобщенията, с акцент върху изказванията за победи на групировката във войната, която има за цел да смъкна подкрепяното от Съединени американски щати афганистанско държавно управление, преди те да бъдат оповестени от ИТ експерти, основани отвън страната.

Макар някои афганистански публицисти да настояват, че точността на (тези съобщения) е несигурна, а съперниците (на групировката) я упрекват, че популяризира " подправени вести ", тази ловка медийна интервенция на талибаните се очерта като основно оръжие в осведомителната война, която постоянно слага подкрепяното от Запада държавното управление и неговите американски сътрудници в състояние на " догонващи ".

Миналия месец да вземем за пример талибаните бързо отхвърлиха присъединяване в самоубийствено нахлуване против министерството на връзките в Кабул, за което след това беше упрекната " Ислямска страна ", до момента в който информацията от държавното управление се появи с много огромно забавяне.

Говорителите на талибаните настояват също, че са разширили своя (информационен) обсег на фона на напредващите през последните месеци директни договаряния сред техните договарящи и Съединени американски щати за преустановяване на войната в Афганистан. Често те реагират по-бързо от американските представители, давайки своя прочит на хода на договарянията. " Каквото и развиване да настъпи на договарянията в Доха, ние осведомяваме за това публицистите ", сподели Муджахид, добавяйки, че тези известия са адресирани към локални и интернационалните аудитории.

Присъствие в интернет

Муджахид и неговият сътрудник Кари Юсаф Ахмади - двама основани в Афганистан представители на талибаните, споделят, че са упълномощени да контактуват с публицисти, да дават изказвания и да пишат в туитър. Те нормално дават отговор на текстови или аудиосъобщения от репортери на " Ройтерс ", основани в Кабул, в границите на един час.

Въпреки че местоположението им не може да бъде тествано, те употребяват афганистански телефонни номера за достъп до (мобилното приложение) WhatsApp. Имената, които употребяват, са псевдоними, предоставени им от талибанското управление. " Не сме упълномощени да разкриваме същинските си имена, двата псевдонима, с които се подписваме, служат, с цел да се резервира осведомителна еднаквост ", сподели в телефонно изявление за " Ройтерс " Муджахид, който има повече от 42 хиляди почитатели в " Туитър ". През 2011 година талибанското управление стартира постоянно да разгласява постове в туитър - неочакван ход на радикалното ислямистко придвижване, което в миналото забрани множеството форми на съвременни занимания.

Сега те употребяват за връзка мобилните приложения за известия WhatsApp, Viber и Telegram на британски, пущунски, подари, арабски и урду. " Ние разбираме какъв брой е значимо да разпространяваме информация за нашия джихад и нашата решителност да възстановим Ислямското емирство в Афганистан ", сподели Муджахид, който твърди, че получава месечна заплата от 14 хиляди афгана (180 долара) плюс 128 $ за интернет и мобилни разноски. " Сега доста дипломати от разнообразни страни търсят контакти с нашите водачи и наблюдават какво пускаме в обществените медии. След 17 години битка ние в действителност печелим действителната война (на бойното поле) и цифровата война против неверниците и против марионетния режим, открит от американците за ръководство на Афганистан ", добави той.

Афганистанските и западните представители оспорват и двете изказвания. Според тях държавните сили и техните военни съдружници нанасят тежки загуби на талибаните на бойното поле и не престават да нанасят унищожителни въздушни удари против техните лагери. Медийната интервенция на талибаните се отхвърля като дезинформация. " Техните подправени изказвания и изопачени известия стигнаха до неуместно равнище отвън всяко здравомислие ", сподели полковник Кнут Питърс, представител на натовската интервенция " Решителна поддръжка " в Афганистан, който деликатно следи изказванията на талибаните. " Те очевидно се пробват да покачват личната си самонадеяност, до момента в който бойците им всеобщо измират ", добави той.

От октомври насам публични представители на Съединени американски щати и талибаните водят договаряния за да се приготви почвата за евакуиране на силите на Съединени американски щати в подмяна на гаранция от талибаните, че страната няма да се употребява като база за екстремистки офанзиви на други места. През последните месеци талибаните неведнъж отхвърляха апелите да разгласят помирение и вместо това ускориха офанзивите си против афганистанските сили и държавните служби.

Нюзрумът на талибаните

Афганистански публицисти, които отразяват (борбата срещу) талибаните от 90-те години насам, споделиха, че преди появяването на обществените медии групировката е изпращала ръкописни памфлети и новинарски известия на афганистанските кореспонденти, основани в Пакистан и Афганистан.

Според Джавед Хамим Какар, водещ редактор в " Паджвок Афган нюз ", най-старата частна новинарска организация в страната, от този момент бунтовническата формация е основала цялостна мрежа за разпространяване на вести. Но наклонността да се изопачава броят на жертвите подкопава достоверността на осведомителните интервенции на талибаните. През април да вземем за пример те оповестиха, че бойците им са подхванали сполучлива офанзива против Баграм, най-голямата американска Военновъздушни сили база в Афганистан, на към 50 км северно от Кабул, потвърждавайки, че са били убити или ранени десетки задгранични военнослужещи.

Американски публични представители в Кабул отхвърлиха да е имало такава офанзива. " Ако им поискате информация, те реагират доста бързо, само че точността им постоянно е под въпрос. Пропагандата е част от битката, а талибаните са доста положителни в това отношение ", сподели Какар. Муджахид и Ахмади признават, че е имало многочислени случаи, при които са разгласили непроверени изказвания за набези и че от време на време бойците са подавали изопачени данни. " Има обвинявания, че нашата информация изобилства със податливост към сензации и " разкрасяване ", само че ние в никакъв случай не се отхвърляме от истината и незабавно се поправяме ", сподели Ахмади.

Правителството също е постоянно упреквано, че раздува своите информации от бойното поле. Високопоставен чиновник от силите за сигурност, осведомен с ситуацията, призна, че държавното управление постоянно " занижава " данните за загубите на афганистанските сили, като в това време с подготвеност дава данни за убитите съгласно него бойци на талибаните. Няма без значение удостоверение за данните, които оповестява всяка от двете страни, което прави невероятно да се сформира цялостна картина за действителната обстановка на терена.

Комуникационната интервенция на талибаните, която в този момент коства към 25 млн. афгана (323 хиляди долара) годишно, стартира от дребен офис в Кабул още когато ислямистите ръководят страната от 1996 до 2001 година, и се разраства след свалянето им от власт. Сега те издават шест списания на пущунски, подари, урду и арабски и пускат новинарски излъчвания по 10 уеб страницата на пет езика, като поддържат и по-малки уеб сайтове с теологична устременост, видеоматериали и военна лирика, създатели на която са техни бойци.

" Въпреки заканите в този момент ние съумяваме да поддържаме ефикасна медийна работа. Но от основно значение е да държим в загадка самоличността си, тъй като ние побеждаваме и врагът ни става все по-озлобен от изтощение ", добави Ахмади. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР