Забелязали ли сте колко е добродушна физиономията на премиера на

...
Забелязали ли сте колко е добродушна физиономията на премиера на
Коментари Харесай

Шегаджията бай Митко Ковачевски от Скопие

Забелязали ли сте какъв брой е добродушна физиономията на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски? Ако не знаеш, че е министър-председател на прилежащата ни балканска държавица, ще си кажеш, че е някой чичка, излязъл да пазари от близката бакалница. А след това да седне в кварталната механа да си пие ракията, пляскайки картите по омазаната маса и разказвайки пиперливи вицове.

И несъмнено го бива в последното, тъй като тази заран съумя да ме разсмее още преди да съм си допил кафето. Чета аз първите вести и незабавно ми изскача изявлението за държавната организация на РСМ, обещано от Ковачевски по време на Мюнхенската конференция по сигурността. А изречението, което ме накара да се задавя с ароматната течност е, че Северна Македония била „ образец за страна, която посредством добросъседски връзки и посредством дипломатически старания ” е съумяла да реши огромните интернационалните проблеми и в този момент решително „ напредва в европейската интерграция ”.

След като жена ми ме потупа крепко по гърба, с цел да спра да кашлям, седнах съществено да прочета изявлението. По думите на Ковачевски към този момент не ставало въпрос дали, а по кое време Западните Балкани (респективно – Северна Македония) ще станат част от Европейския съюз. Та нали тя към този момент е пълновръстен член на НАТО и „ фактор за непоклатимост в региона ”, декларира гордо министър председателят на РСМ.

Е да, имало някакви дребни проблеми с България, само че те никога не са дело на управителните органи в балканската държавица. Отношенията били „ застрашени от хора, групи и политически партии в двете страни, които са финансирани от трети страни, които не желаят да видят региона интегриран в Европейски Съюз ”. Ето за какво трябвало да се работи по „ тематики и планове, които сплотяват жителите ” и по този начин щяло да се доближи светлото бъдеще, тоест връзки, „ почтени за две прилежащи страни, членки на НАТО и бъдещи сътрудници в Европейски Съюз. ”

Нещо да ви приказват тези изречения? Помните ли какво приказваха президентът на РСМ Стево Пендаровски и външният министър Османи преди по-малко от месец в навечерието на честването на Гоце Делчев? Че имало трета страна, поддържащи спора на Балканите жив и това била Руската Федерация. Всеки политик, който атакува Република Северна Македония за политическа търговия, в действителност обслужва съветския интерес, обявиха формалните лица край Вардар. По този метод България в действителност работела за дезинтеграция на Балканите в интерес на Русия. Тя жестоко мачкала горката РСМ, възползвайки се от участието си в Европейски Съюз.

Очевидно обвиняването на България в „ съветска връзка ” става опорна точка в северномакедонската външна политика. А то е като приказката – „ Крадецът вика – дръжте крадеца! ” На обвиняванията на Пендаровски тогава чудесно отговори Екатерина Захариева, началник на българската дипломация в последния кабинет на Бойко Борисов: „ Президентът Стево Пендаровски не пази ползите на родината си, а работи в интерес на сръбската и съветската политика на Балканите. С изявлението си той пречи на развиването на връзките сред София и Скопие ” - съобщи някогашния министър на външните работи на Р България в изявление за БГНЕС.

Съгласен съм изцяло с тези думи и от дълго време съм се изказвал в същата тенденция. Аз неведнъж съм подчертавал, че за дейностите на политиците от РСМ не би трябвало да се съди по приказките им, а по делата. Както е казано в Евангелието на Матей 7:16-18 – „ По плодовете им ще ги познаете! ” Защото „ не може неприятно дърво да дава положителни плодове и положително дърво да дава неприятни плодове! ”

А какво е дървото, на което би трябвало да се родят положителните плодове на българо-северномакедонската дружба? За малко повече от половин година от приемането на така наречен Френско предложение е запален българския клуб в Битоля, стреля се по клуба в Охрид, а през януари бе пребит неговия секретар Християн Пендиков. Но да не се връщаме обратно, а да забележим какво се случи през вчерашния ден. Известният български рапър Иван Динев-Устата направи ария (между другото – с много проницателен текст!), в която по наличен метод изясни на северните македонци тяхната история.

Признавам си, че не съумях да изчета всички псувни и закани, които се изливат в нета по адрес на Устата, само че по-важното – на българския народ. Избълван бе целият репертоар – от „ бугарите-татари ” до „ бугарите-фашисти ”. Самият Динев призна, че неговите „ фенове ” край Вардар са му „ пожелавали гибелта по хиляди способи ”. Напълно разбирам какво му е на душата, тъй като неведнъж съм изпитвал северномакедонската „ братска ” обич по време на десетките си експедиции за търсене на поруганата българщина в този пропуснат от Бога край.

И още един образец за „ добросъседски връзки ” (по Ковачевски). Вчера Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова бе на малко посещаване в Скопие, връщайки се от аудиенция в Косово. В „ другарската ” РСМ никой не я посрещна! После северномакедонското Външно се умъртви да се извинява, че нямало контрактувани срещи. Чакайте, но нали бяхте образец за страна, която решително „ напредва в европейската интерграция ”. То един другар може да мине и без покана когато и да е, нали по този начин? Дори и в къщи няма да го оставиш гладен и жаден пред вратата си.

Но Йотова си им го сподели в Скопие в прав текст: „ Ние няма да отстъпим на сантиметър от споразуменията, които имаме, в случай че българите не бъдат приети в конституцията и не бъдат записани в конституцията на РСМ. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има отчет на Европейска комисия, с който да стартират действителните договаряния. Така че ние деликатно следим обстановката в РСМ, следим кой и по какъв начин приготвя вероятно текст да се впише в конституцията, по какъв начин той ще бъде признат, по какъв начин ще реагират политическите сили, само че най-много институциите на РСМ. ”

Ние от Национален кръг „ За Македония ” неведнъж сме заявявали, че нашата позиция би трябвало да бъде точно такава. Стига извъртане и преиначаване в опит „ да се умилостивят ” тези неблагодарници край Вардар. Баста! И дано никой български политик да не си разрешава да се заиграва със „ северномакедонската карта ” по време на идната изборна акция!

проф. Николай Овчаров
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР