Забелязали ли сте, че обикновено човекът, който знае най-малко по

...
Забелязали ли сте, че обикновено човекът, който знае най-малко по
Коментари Харесай

Защо идиотите се мислят за умни?

Забелязали ли сте, че нормално индивидът, който знае минимум по дадена тематика, постоянно е най-уверен в знанията си по нея и не крие " способеното " си мнение? 

Това е типична обстановка, която може да бъде обяснена от резултата на Дънинг-Крюгер – когнитивно користолюбие, при което хората с лимитирани качества в дадена сфера надценяват неведнъж своята лична компетентност. Колкото по-малка е тази дарба, толкоз по-надценена е компетенцията.

Ефектът е показан извънредно добре в това анимирано видео на TED-Ed от самия Дънинг Крюгер – професора по логика на психиката от Мичиганския университет, който, дружно със своя сътрудник Джъстин Крюгер, разказва феномена.

През 1999 година двамата написват теоретичен труд, озаглавен: „ Неспособни и неосъзнаващи го: Как компликациите в разпознаването на личните недостатъци води до нараснала самокритика “. Те тестват качествата на огромна група от хора в три разнообразни сфери – комизъм, граматика и логичност. Впоследствие подканват участниците да самооценят личните си умения.

Интересното е, че тези, които се оправят най-зле на теста, са най-склонни да надценяват личното си показване и дарба. „ Не единствено че тези хора доближават до неправилни изводи и вършат злополучни избори, само че и тяхната непросветеност ги ограбва от метакогнитивната дарба да я осъзнаят “, заключват създателите на проучването.

Откритията им впечатляват мнозина и, както може да видите във видеото по-долу, това е феномен, който след това се следи неведнъж допълнително от 100 проучвания.

Приятно гледане!

Налични са надписи на български.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР