Забелязали ли сте, че много камиони с повече от две

...
Забелязали ли сте, че много камиони с повече от две
Коментари Харесай

Знаете ли защо задните гуми на някои камиони са във въздуха?

Забелязали ли сте, че доста камиони с повече от две оси постоянно имат една, колелата на която са повдигнати от земята? Със сигурност всеки е виждал подобен камион най-малко един път. Замисляли ли сте се обаче за какво това е по този начин

Ситуацията във връзка с камиони с " отлепен " чифт колела се изяснява с известният израз: „ не е неточност, а специфичност “. Повдигнатата ос въобще не е нередовност, а е замислена като извънредно потребна функционалност. Повдигнатите колела на камиона се назовават ​​подвижна ос. Тя извършва няколко значими функционалности.

Първата и най-важна функционалност на преносимата ос е да понижи натоварването на основните оси и да разпредели отмерено натоварването. С други думи, " ленивецът ", както се назовава системата в разговорния език на професионалните шофяьори, разрешава на машината, когато е изцяло натоварена, да съблюдава използваните граници на натоварване на осите.

Подвижната ос е на ролка и се спуска, тъй че натоварената машина да не скапва толкоз асфалтовата повърхнина. Спуснатият " безделник ", наред с други неща, усъвършенства ръководството на камиона при цялостно натоварване, усъвършенства сцеплението на колелата на автомобила с пътя при неприятно време и покачва стабилността на натовареното транспортно средство по време на маневри.

Подвижната ос има и други преимущества. Когато камионът се движи празен, няма потребност от задействан " безделник ". Следователно най-малко един чифт колела се износва по -бавно от всички останали, сцеплението е по-малко и това води до намален разход на горива. Много по-важно е, че при щета на гумите на главните колела, лидерът остава с две " аварийни " колела от тази ос.

Днес има доста модели " ленивци ". По-старите модели нормално се задействат ръчно. Много модерни камиони са оборудвани с автоматизиран " безделник ". При такива машини самият механизъм автоматизирано спуска спомагателните колела, когато има задоволително огромно натоварване в каросерията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР