Забелязал съм от опита си, че обикновено предложения за промени

...
Забелязал съм от опита си, че обикновено предложения за промени
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Конституцията се превръща в универсално обяснение за неудачите на българското общество

Забелязал съм от опита си, че нормално оферти за промени в Конституцията идват от хора, които не могат да се оправят с настоящото ръководство и да употребяват нормативния капацитет. Това сподели служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов по време полемика на тематика „ Конституцията на Република България - 30 години по-късно “.

„ Преди всичко, би трябвало да съсредоточим вниманието си върху това по какъв начин работят другите нормативни актове, с цел да можем да забележим вероятностите, които те обрисуват. Напоследък има заплаха да попаднем в интервал на конституционна инфлация. Множество най-хаотични хрумвания за промени. Като че ли Конституцията се трансформира в универсално пояснение за неудачите, които изпитва българското общество “, добави той.

Според Янаки Стоилов фактът, че днешната Конституция е втората по дълготрайност на деяние в историята на Третата българска страна, е индикативен.

„ Тези 30 години са ефикасни, тъй като в общи линии политическият, публичният живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма интервала на фактическо спиране на действието на използване на Конституцията. Въпреки че тази Конституция ознаменува политическата и социална смяна в България относително рано, за разлика от други страни, които бяха в сходно обстановка кат България, тя не е преходна Конституция. Конституцията се вписа в едно потомство, което тогава се създаваше от конституционни актове. Тя хвана трендовете на развиването и е доказателство, че с минимални промени се оказа пригодна да впише България и в измененията, произлизащи от участието ни в Европейски Съюз. Когато приказваме за Конституция, е значимо да намерим салдото сред предвидимост и вероятност. Предвидимостта е значимо, тъй като в случай че правото е непредвидимо, губи качеството си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР