Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител, пял

...
Забележителният български тенор Спас Венков е ярък вагнеров изпълнител, пял
Коментари Харесай

Спомен за тенора Спас Венков

Забележителният български тенор Спас Венков е ослепителен вагнеров реализатор, пял най-трудните партии от оперите на велития композитор в Байройт с огромен триумф. За страдание у нас той е доста малко прочут - през 1977 година взе участие в концертно осъществяване на операта „ Тристан и Изолда “, и това е събитие, което се помни до през днешния ден.

На 23 септември 2018 година се навършват 90 години от рождението на артиста.

Роден във Велико Търново, Венков приключва компетентност право в Софийския университет с отличие и стартира работа като юристконсулт в родния си град. Но ползите му са многостранни: играе баскетбол в представителния тим “Академик “, има висок разряд като шахматист, в същото време взема частни уроци по цигулка и пеене, дори в интервала 1959-62 година е втори концермайстор в Музикално-драматичния спектакъл във Велико Търново. Все отново любовта му към пеенето надвива и той постъпва в операта в Русе, където три години е солист. На едно прослушване немски специалисти  му дават висока оценка и той е назначен в операта в град Дьобелн, където и приготвя по-голямата част от оперния си репертоар - функциите на Каварадоси, Канио, Отело. Гостува и в спектакли на оперите в Магдебург и Хале. През 1975 година е съдбоносният миг в живота му - канят го от Дрезденската опера да пее ролята на Тристан от „ Тристан и Изолда “ на Вагнер и красивият му трагичен тенор, превъзходната дикция на немски език и яркото театрално наличие вършат мощно усещане. Те му отварят пътя към огромните европейски подиуми. Още идната година Венков е непрекъснат солист на Берлинската държавна опера. Тогава идва и поканата да взе участие в спектакли на Байройтския музикален фестивал. Всъщност той  е един от доста дребното българи, канени да пеят там. В репертоара му влизат, с изключение на Тристан, още Танхойзер,Парсифал,Зигфрид. Гостува с огромен триумф в най-престижните оперни театри на Европа и Америка. И е високо оценен от експертите. В една критика на в. “Райнцайтунг “ е маркирано: " Българинът Спас Венков  е огромното изобретение на Байройт за 1976 година Той извърши ролята на Тристан с мощен, изключително нюансиран, гласовит теноров глас. Той се оправи с тази гласово изнурителна партия без да демонстрира някаква отмалялост, като сподели неизчерпаеми запаси. Това е един Тристан на десетилетието “.

Кариерата на Спас Венков завършва през 1992 година, тогава той е на 64 години, а единствено предходната година той пее три вечери последователно  във Виенската опера партията на Тристан. Каква гласова устойчивост!

Спас Венков умира на 12 август 2013 година в Австрия, където живее в последните години от живота си.

Чуйте рубриката " Помните ли... " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " в звуковия файл, където ще откриете и запис на Спас Венков в ролята на Танхойзер - полезност, която се съхранява в Златния фонд на БНР.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР