Забавянето не трябва да обезкуражава България, но първо страната ви

...
Забавянето не трябва да обезкуражава България, но първо страната ви
Коментари Харесай

Домбровскис след среща с премиера: Забавянето за еврозоната не трябва да ви обезкуражава

Забавянето не би трябвало да обезкуражава България, само че първо страната ви би трябвало да отговори на всички критерии по Маастрихт.

Това съобщи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за стопанската система в полза на хората, на взаимен брифинг в Министерския съвет със служебния министър председател Гълъб Донев след срещата сред двамата.

" Искам да подчертая, че Европейска комисия ще продължи да поддържа работата на държавното управление и да работи тясно с българските управляващи, с цел да подсигурява, че тази работа ще докара до триумф и България ще може да влезе в еврозоната ", разяснява Домбровскис.

По думите му България ще може да влезе в еврозоната, когато извърши всички критерии по Маастрихт, което включва обществените финанси, дълготрайните лихвени проценти, стабилността на валутния курс и инфлацията.

 Снимка: БТА

Изглежда, че всички критерии са изпълнени, като се изключи инфлацията, и това е взаимна оценка на българските управляващи и на специалистите от Европейска комисия. Този аршин не се извършва, дори сте надалеч от задачата, уточни Домбровскис.

" Забавянето не би трябвало да обезкуражава България. Еврото носи изгоди за стопанската система и за жителите. По този метод страната ще попадне в центъра на европейския план и се надяваме, че ще има триумф ", добави той.

 Снимка: БТА

От своя страна служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че служебното държавно управление следи доста деликатно всички процеси, които са свързани с бюджетния недостиг в България, предава Българска телеграфна агенция.

 Снимка: БТА

След срещата в Министерския съвет министър председателят означи, че служебното държавно управление ще предложи бюджет с бюджетен недостиг от три %, което по думите му е в границите на критериите от Маастрихт.



По-рано Валдис Домбровскис се срещна и с президента Румен Радев, като фокус на диалога им още веднъж беше еврозоната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР