Забавянето на темповете на търговия на офис пазара през първото

...
Забавянето на темповете на търговия на офис пазара през първото
Коментари Харесай

Секторът, който пострада най-много от пандемията

Забавянето на темповете на търговия на офис пазара през първото полугодие на настоящата година и по-слабата наемна интензивност не повлияя на построяването на нови площи и все още множеството планове в градеж се извършват по проект. През втората половина на 2020-а се чака да бъдат приключени близо 109 000 кв. м. По данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, към средата на годината в развой на създаване са към 380 000 кв.м, а общият размер офиси клас „ А” и „ В” надвишава 2 млн. кв.м.

„ За момента не следим осезаемо закъснение на започнатите планове. При множеството строителните работи вървят по график. Ако има отсрочване през идващите тримесечия, то ще е при здания, които нямат подсигурени наематели преди завършването си “, разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в компанията.

Данните сочат, че контракти за наем са подписани за едвам към 20% от площите, планувани за довеждане докрай през 2020 година Това е доста по-малко по отношение на каузи на тези контракти през предишни години. И през второто тримесечие преобладават подновяванията на изтичащи контракти, доколкото фирмите отсрочват решенията за наем на нови площи. От Cushman & Wakefield Forton регистрират спад от 16% при размера на наетите площи за първите шест месеца. От началото на 2020 наетите площи са 55 582 кв. м, при 66 783 кв. м година по-рано. Договорът на Commerzbank за 3500 кв. м първокласни офиси в градеж в Advance Business Center е измежду по-значимите покупко-продажби за второто тримесечие, като немската банка възнамерява да локализира своя IT отдел в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР