Забавянето на икономиката на еврозоната може да се окаже временно,

...
Забавянето на икономиката на еврозоната може да се окаже временно,
Коментари Харесай

Димитър Радев, БНБ: Забавянето на икономиката на еврозоната вероятно ще бъде временно

Забавянето на стопанската система на еврозоната може да се окаже краткотрайно, съобщи шефът на Българската национална банка Димитър Радев в изявление за организация Market News International, обещано на 17-и май и представено в уеб страницата на Българска народна банка. Радев, който от назначението му през 2015-а година е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, обаче добави, че напълно не е несъмнено, дали Европа ще излезе от настоящия краткотраен застой през втората половина на 2019 година.

" Икономиката на еврозоната надмина упованията на доста икономисти през първото тримесечие на годината. Все още следва, обаче, да забележим какви ще бъдат темпът и посоката на развиване на стопанската система през идващите месеци и тримесечия ", уточни Димитър Радев, визирайки продължаващото напрежение в международните търговски връзки и " политическите събития " в Европа.

" Последните данни може да се поясняват като симптом, че забавянето на икономическата интензивност в района може да е краткотрайно ", сподели той в отговор на въпроси на Market News International (MNI) подадени по електронната поща.

Запитан дали слабият стопански напредък на еврозоната е форма на " японски сюжет ", той отговори: " Като следим продължителни интервали на занимателен напредък, доста ниски лихвени проценти и застаряващо население в Европа, в действителност идват на разум съпоставения с предишни исторически епизоди и други стопански системи ".

" Ответните реакции на политиката могат да са ефикасни единствено доколкото са ориентирани към структурни области като образованието, пазара на труда и пенсионните промени. Фокусът би трябвало да остане явен: стимулиране на продуктивността и конкурентоспособността ", уточни шефът на Българска народна банка, добавяйки, че фискалните политики би трябвало да са по-силно насочени към икономическия напредък.

" Това не значи безусловно нарастване на разноските. Още повече, че по-големите разноски ще имат негативен резултат в страни без пространство за фискално маневриране ", означи господин Радев.

Управителят на Българска народна банка бе деликатен в своята оценка на неотдавнашните апели за преразглеждане на тактиката на паричната политика на ЕЦБ. Той изрази нерешителност също и в отговор на предложенията, че институцията би трябвало да намали заложената си средносрочна цел за ритъм на инфлация от малко под 2% до към 1%.

" Може би има учредения да стартира да се мисли дали би трябвало да се прегледа опцията за смяна ", означи той, само че добави: " Каквото и решение да одобри ЕЦБ в това отношение (ако бъде взето такова), то следва да бъде под формата на добре комуникиран развой. Не мога да не се съглася изцяло с неотдавнашния коментар на Петер Прат (главения икономист на ЕЦБ), който предизвести, че такива обществени изказвания могат да бъдат изтълкувани погрешно и даже да бъдат признати като самопризнание от страна на ЕЦБ за несполучливо осъществяване на нейния манда, което не е правилно ".

ЕЦБ разполага с " огромен брой принадлежности " при положение на сериозен стопански спад, сподели Димитър Радев, като добави: " Вратата за покупки на финансови активи не е затворена (програмата, известна като " количествени удобства " ), както и не съществува заложено в предписание ограничаване за смяна на ставките като тези по улесненията с непрекъснат достъп или постоянните интервенции на открития пазар (основните лихвени ставки на ЕЦБ) ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР