Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е

...
Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е
Коментари Харесай

Банов видя уронване на престижа му в пропуска да се обжалва ремонтът на Ларгото

Забавянето на документите за обжалване по делото за Ларгото е за уронване на престижа ми. Това разгласи на брифинг министърът на културата Боил Банов, представен от организация " Фокус " откакто по-рано през днешния ден Българска социалистическа партия изиска оставката му. Причината за това е, че ведомството е закъсняло да апелира некачествения ремонт на Ларгото, заради което изпълнителят не може да бъде глобен.

Банов през днешния ден изясни, че на 12 февруари е изгубено делото за Ларгото на втора инстанция, а срокът за обжалването на това решение е бил до 12 март, само че той допреди няколко дни не знаел, че ведомството му чака планувано дело във Върховния касационен съд за трета инстанция.

" Дотогава на мен не ми беше обявено, че има някакво друго развиване по делото. Оказа се, че служителят, който води процесуалните следствия по делото, внася жалбата на 13 февруари и съдът връща отговор, че е изтърван срокът ", изяснява Банов.

Той разви тезата, че случилото се по проблема с ремонта на Ларгото е тенденциозен акт, който се явява продължение на офанзива против него, защо счита сигналите на сегашния евродепутат Елена Йончева, от която се разбра за делото при започване на годината.

Тогавашният народен представител от Българска социалистическа партия и публицист Елена Йончева пусна записи по какъв начин съгласно нея през 2016 година като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява страната с най-малко 700 хиляди лева, като опрощава наказателна клауза на компанията - строител на Ларгото, и дава инструкции по какъв начин да се фалшифицират документи, с цел да се прикрие закъснение от 33 дни. Тогавашният титуляр на ведомството Вежди Рашидов разгласи, че поради закъснение по времето на кабинета на Пламен Орешарски е желал работата да се довърши " безшумно и умерено ", с цел да няма загуба на средства от еврофондовете (бел. авт. - част от плана се финансира с 12.3 млн. лева по оперативна стратегия " Регионално развиване " ). После е заведено дело за неустойки. Самият Банов твърдеше, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.

" Искам цялостно разнищване на случая. Считам, че тези дейности не са инцидентни. Те са за уронване на престижа на Министерството на културата и на моето име. Ще сезирам прокуратурата за двама души, от които желая да заявят претекстовете си за това изтърване на периода ", разгласи през днешния ден Банов. По-рано оставка подаде шефът на правната дирекция в министерството.

" Как е допустимо тези каузи да не минават през министрите? В продължение на към 6 месеца никой от Министерството на културата не е осведомен за хода на делото ", съобщи той. Обяви, че е назначил дисциплинарен съвет, който да прегледа дейностите на съответните чиновници, забъркани в " тази операция ". " Намесването на името ми в някакви хипотези е недопустимо и не дава отговор на истината ", акцентира той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР