Забавянето на бюджета е напълно нормално. Ще са необходими няколко

...
Забавянето на бюджета е напълно нормално. Ще са необходими няколко
Коментари Харесай

Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

Забавянето на бюджета е изцяло обикновено. Ще са нужни няколко седмици да се нанесат корекции, които подхождат на политиките, декларирани от новото държавно управление. Това сподели някогашният министър на финансите Милен Велчев в предаването „ Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия.

Новият бюджет би трябвало да бъде реален и да подхожда на икономическия цикъл и нуждата от поддържане на макроикономически салда, съобщи Велчев. Той би трябвало да съдържа и принадлежности за подкрепяне в пандемията, само че не за сметка на обременяване в допълнение на бъдещите генерации с нов дълг, съобщи финансистът. „ Няма да се разминем без изтегляне на заем. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която би трябвало да се следи ", акцентира Велчев.

Планираната актуализация в средата на годината той изясни с нарасналата неопределеност по отношение на приходите поради КОВИД рецесията, въпреки че стопанската система към този момент е във фаза на по-голяма предсказуемост и обстановката от 2020 година е друга, добави специалистът.

Притеснителен съгласно него е дефицитът, насъбран единствено в границите на месец. „ Не си припомням друга година за един месец това да се е случвало в такива мащаби. 9 милиарда в действителност не е елементарно да бъдат изхарчени и сигурно не могат да бъдат изхарчени доста дейно ", разяснява Велчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР