“Забавянето е очевидно. Струва ми се, че в момента парламентът

...
“Забавянето е очевидно. Струва ми се, че в момента парламентът
Коментари Харесай

Петър Славов за ФАКТИ: Това, което наричат коалиционна култура, ми изглежда като коалиционно извиване на ръце от БСП

“Забавянето е явно. Струва ми се, че сега Народното събрание тича след събитията, което по никакъв начин не е добре”.

Това уточни в изявление за ФАКТИ адв. Петър Славов , правист и депутат в 43-тото национално заседание.

Разговаряхме с адв. Славов за темповете на законодателството сега, за ограниченията за справяне с растящите цени на горивата, по отношение на помощта за Украйна и по въпроса извива ли ръцете на обединението управлението на Българска социалистическа партия.

На 7 март адв. Славов изпрати по реда на Закона за достъп до социална информация въпроси до министъра на енергетиката какви ограничения се взимат за растящите цени, а преди този момент направи редица оферти за законодателни начинания за дребни, само че основни промени.

Разговора четете в идващите редове:

- Адв. Славов, от дълго време направихте предложение да се одобряват обособени текстове с съответни промени, вместо да се изготвят цялостни законопроекти, за по-бързата работа по реформиране на разнообразни сфери. Виждате ли закъснение в законодателната власт?

- Забавянето е явно. Струва ми се, че сега Народното събрание тича след събитията, което по никакъв начин не е добре.

Моето предложение беше не да се готвят общи мегазаконопроекти, в които да се включват доста тематики, а всяка тематика да бъде обект на обособен законопроект, който да се преглежда независимо. Толкова време да вземем за пример приказваме за така наречен спецове - профилирания съд и прокуратура, за тяхното закриване и връщането към обикновено правораздаване. Закриването им е включено в законопроект, единен с още няколко неща, импортиран е, най-сетне, на 2 март и повече от седмица действително по него не се случва нищо. Виждам, че на съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, планувано за през днешния ден, този законопроект няма да се гледа. Най-вероятно поради необятната тема, която законопроектът обгръща, има някакви затруднения. Дали има някакви разправии на равнище съдружни сътрудници, дали се случва нещо друго - виждаме, че нещата се бавят, а времето напредва.

Ако погледнем програмата на Народното събрание за през днешния ден, ще забележим, че в нея има 15 точки. Половината са най-различни отчети и чувания на най-различни държавни органи. Следват няколко чисто организационни въпроса, като промени в съставите на комисии. Има един-два законопроекта с източник ръководещото болшинство - вносител е Министерският съвет. Всичко останало е импортирано от опозицията и най-вероятно няма да бъде признато. Даваме си сметка какъв ще бъде в края на седмицата действителният създаден законодателен артикул при този необятен дневен ред. Точно по тази причина споделям, че Народното събрание някак бяга и се движи след събитията.

В момента хората са обезпокоени на първо място от протичащото се с войната в Украйна и от галопиращите цени на доста артикули, изключително на енергоносителите, горивата. Мерки от страната могат да се одобряват за всички тези неща, по образеца на други страни в Европейския съюз. Може да има да вземем за пример понижаване на акциза на горивата, въвеждане на диференцирано Данък добавена стойност и намаляването му на половина или на 9%, както към този момент се направи за други артикули, с цел да бъде овладян ценовият гърмеж, който води след себе си висока инфлация, обедняване, банкрути на бизнесите и усложнения на фамилиите да заплащат сметките си. Тези неща липсват от програмата на Народното събрание, като изключим няколко законопроекта на опозицията, които най-вероятно няма да бъдат признати.

Всички тези ограничения биха могли да бъдат взети с ускорени периоди в границите на десетина дни. Има съответен европейски образец в тази посока. Разбира се, нужно е нотифициране на Европейската комисия, само че щом прилежащи нам страни го вършат, явно към този момент са проправили пътя, по който да се мине.

- Вие отправихте въпроси към министъра на енергетиката. Питате какви ограничения се взимат. Подозирате ли нещо неестествено с цените сега?

- Нека напомним, че главен снабдител на горива за България е рафинерията в Бургас - “Лукойл Нефтохим Бургас”. В борда на тази рафинерия българската страна има собствен представител, който може да въздейства на доста от решенията, които се взимат, или най-малкото има информация за протичащото се. Котировките на петрола “Брент” минаха 120 $, в това време виждаме отстъпките на сорта “Уралс”, който се употребява в рафинерията в Бургас - или другояче казано съветски нефт, просто тъй като все по-малко компании купуват съветски нефт. Не виждаме това да се отразява на цените на бензиностанциите. Чуваме мъгливи пояснения по какъв начин били нарастнали транспортните разноски, разноските за застраховка. Човек се пита: не се ли случват свръхпечалби още веднъж за сметка на българския бизнес и жители, както за жалост сме се питали доста пъти през годините.

Това са въпроси към българския представител в рафинерията. Тези въпроси би трябвало да насочи министърът на енергетиката като принципал. Внесох въпроси до министъра на енергетиката по реда на ЗДОИ, тъй като не виждам някой депутат да се е сетил да ги зададе по реда на парламентарния надзор. Това е нещо извънредно значимо и касае цялата българска стопанска система.

Нужни са законодателни промени в посоката, която коментирахме - понижаване на Данък добавена стойност и въвеждане на диференцирано Данък добавена стойност за горивата, понижаване на акцизите. Това са все понижения в съставените елементи, които образуват крайната цена, с цел да се компенсира растежът на цената на интернационалните пазари. Абстрахирам се от огромните отстъпки, с които се търгува съветският нефт, тъй като и това е фактор, само че явно не виждаме да се отразява. Редно е да се обясни за какво не се отразява и за какво цената продължава да пораства. Това са все неща, които българският парламент може да направи, без значение от към този момент назначените инспекции, чувания и така нататък, като от тази им активност да произлязат действителни резултати.

Вчера слушах представители на организациите на търговците на горива - така наречен дребни бензиностанции. Те говореха до края на месеца цената да мине 3,50 лв.. И сегашната цена над 3 лв. е непостижима, никой не може да си показа по какъв начин ще се работи с цена над 3,50 лв.. Трябват ограничения и трябват незабавно. Има по какъв начин да се създадат.

Вземете и въпроса със свръхпечалбите на държавните сдружения, производители на електрическа енергия и в същото време големия ценови напън, който се упражнява върху бизнеса, върху нерегулирания пазар и незадоволителните обезщетения. Последно експертните изследвания сочеха, че единствено за месец в “АЕЦ - Козлодуй” записват към 1 милиарда лв. свръхпечалби. Това може да се употребява като запас, тъй като всички обезщетения, които дава страната сега, са към 800 милиона лв. за месец.

Трябва да вземем поради и тезата, че в последна сметка, в случай че е належащо, ще стиснем зъби, единствено и единствено да не внасяме съветските първични материали. Не оспорваме това, въпросът обаче е, че има ограничения, които могат да се вземат, с цел да се облекчи цената, нали по този начин?

Точно по този начин е. Огромната част от българското общество поддържа украинския народ, който е заставен да води война и да отблъсне агресора, който на процедура атакува едвам суверенна страна. Убеден съм, че доста хора биха се съгласили да стиснем зъби за прочут интервал от време, в това число да плащаме по-високи цени - т.е. рафинерията в Бургас да се пренастрои, с цел да преработва петрола “Брент”, а не петрола “Уралс”. Ако това се съчетае с ограниченията, за които приказваме, ще има облекчение на спомагателния ценови напън, цените ще са по-поносими.

За обществото сега е доста значимо да види, че ръководещите поставят старания в вярната посока, с цел да свършат нужното фактически, а не просто да разясняват, проучват и изслушват и резултати да няма. Много е значимо солидарността да се усети от българските жители и бизнес, дребният бизнес да усети, че поддръжка има, че страната си е на мястото и не се занимава с нелепости, както виждаме в последните дни.

- Как си обяснявате това закъснение - може ли основна роля в това да играе четвъртият съдружен сътрудник - Българска социалистическа партия?

- За мен е повече от явно, че тъкмо това се случва. Това, което меко назовават съдружна просвета, на мен ми наподобява като съдружно извиване на ръце. И то стигащо до неуместни степени от вида закани държавното управление да бъде съборено и обединението да се разтрогне. Индикация за това е случилото се със промяната на министъра на защитата. Името на проф. Тагарев не просто беше декларирано като име за правоприемник на досегашния министър на защитата, ами планът за решение за неговия избор беше импортиран в Народното събрание. В последната секунда - при към този момент импортиран подготвен план, което се прави, когато в действителност всичко е коментирано и дискутирано, се оказа, че претендентът е различен, планът е отдръпнат и има нов импортиран план. Това е индикация, че в обединението има доста тежко напрежение. Всички знаем кой в държавното управление е срещу хора с ясна евроатлантическа ориентировка, знаем, че някои хора от четвъртия член на обединението нарекоха проф. Тагарев “натовски ястреб”. Заради това беше оттеглена една почтена кандидатура.

Тези неща са забележими за всички. По-лошото е, че се отразяват на действителната работа на Народното събрание, а явно и на държавното управление.

- Българска социалистическа партия явно е и главният мотор на настояването да продължаваме да не изпращаме даже бронежилетки в Украйна. Редно ли е това въпреки всичко да се случи?

- Можем най-малко да изпратим каски, бронежилетки - все средства за персонална отбрана, а не оръжия, с цел да изразим действителна взаимност с украинския народ като страна. Виждаме какъв брой частни лица и организации, НПО-та сега са извънредно ангажирани да посрещат украинските бежанци, да им оказват помощ, да ги настаняват, да обезпечават средства. Виждаме какъв брой интензивно работи да вземем за пример БЧК. В целия този развой страната съвсем не се вижда. Имаше проведени няколко рейса за наши сънародници от Украйна, един път изпратиха и държавния аероплан - и това беше, а това е извънредно незадоволително.

Украинските бежанци са хора, бягащи от война, на които всичко е отнето. Задължително човек би трябвало да си намерения какъв брой огромно е страданието, което върхушката в Кремъл аргументи на тези хора с тази безусловно ненужна и непровокирана война.

През последните месеци съвсем няма законопроекти, импортирани от народни представители от ръководещото болшинство. Законопроекти главно се внасят от опозицията или от Министерски съвет. Преди десетина дни с сътрудници от 43-тия Парламент изпратихме подготвен законопроект, касаещ законовата рента за забавени заплащания - т.е. лихвата, която плащаме, в случай че забавим заплащането на някоя от големите сметки за ток, газ, парно и така нататък Няма действително никакъв отговор и реакция, отвън потвърждението, че са получили законопроекта. Ето още нещо готово, квалифицирано, обосновано, със относителен разбор на останалите страни в Европейския съюз, който демонстрира, че въпреки България да е най-бедната страна в Европейски Съюз, сме с най-висока наказателна рента за забавени заплащания. Това продължава, а още веднъж е предмет на регулация от страната. Тя обаче бездейства.

- Комунистическият герб продължава да стои на постройката на Народното събрание. В последния ни диалог по тематиката бяхте окуражен, че този път ще бъде отстранен. Оказва се, че няма - по какъв начин си го обяснявате?

- Освен всичко друго, непоставянето на държавния герб на втората постройка на Народното събрание е продължение на неизпълняването на закона. Действително съм много обезпокоен. При поръчките за смяна, за нов метод на ръководство, имах избрани очаквания. Тук приказваме не просто за това, че остатъкът от комунистическия герб “краси” постройката на българския парламент. Представете си Германия, постройката на Бундестага и до нея да се мъдри свастика от 1944 година - по какъв начин би реагирало немското общество? Виждаме обаче, че в България комунистическият герб продължава да стои.

По-тъжното е, че на следващия въпрос-предложение, който насочих към ръководителя на Народното събрание, получих безусловно бюрократичен и неплатежоспособен отговор. Отговорът не пристигна от ръководителя на Народното събрание, а от основния секретар на Парламента. Там се споделя, че " премахването на цялата архитектурна комбинация на фасадата е комплициран и нескончаем развой, който не зависи от субективното усещане на една или друга персона ". Не знам защо субективно усещане се приказва, само че когато погледна натам, виждам остатъци от сърп и чук - те са там. Не сме се отказали обаче, ще продължим с натиска. В някакъв миг премахването на комунистическия герб ще се случи.

Тъжно е, че ръководството, което се декларира като ръководство на смяната, продължава традицията на последното ръководство на ГЕРБ този сърп и чук да стои там и да се пази като някаква светиня. Припомням, че предходната шефка на Парламента дори беше обърнала централния вход на постройката и беше споделила, че той е на гърба на постройката - “изотзаде”, както тя се показваше, единствено и единствено да не би трябвало да постави държавния герб на централния вход. Законът изисква той да се сложи над централния вход. С този трик явно се опитваха да заобиколят закона. Това са доста неуместни и тъжни неща. Дори се чудя по какъв начин такова нещо е допустимо.

- Какво би трябвало да се случи оттук нататък, в случай че приемем, че нови избори са голям риск, а в актуалното ръководство Българска социалистическа партия спъват процесите?

- Ситуацията по никакъв начин не е лека. Това е явно. От самото начало имах своите запаси за основаване на коалиция с Българска социалистическа партия и ми беше ясно, че рано или късно актуалният миг ще пристигна. За страдание в Българска социалистическа партия не престават да преобладават нездравите сили. Припомням единствено какво се случи на последния Конгрес на Българска социалистическа партия - не просто не одобриха оставката на Нинова по добре прочут комунистически фасон, тъй като оставката е персонален акт, какво значи тя да не бъде призната, само че и освен това - изобщо не се организира избор, в случай, че имаше още един претендент, освен това представител на младото потомство в Българска социалистическа партия. Всичко това беше завършено с процедурни и апаратни хватки. Очевидно е кой командва там и какво може да се чака от него.

В момента ми се коства най-разумно министър председателят да търси оптимално обединяване на останалите сътрудници в обединението и да има различен вид, в това число посредством неофициални диалози с останалите народни представители от Българска социалистическа партия, където е явно, че има напрежение и нищо чудно да се стигне и до разединение. Така би имало квалифициран различен вид в обстановка, в която ултиматумите ще станат безусловно неприемливи и срамни. След това, което се случи с избора на нов министър на защитата, те към този момент вървят към графата срамни. Премиерът би трябвало да е квалифициран за такава обстановка. Очевидно е, че българското общество не желае избори, а желае хората, които е изпратило в Народното събрание, да свършат работата, за която са изпратени там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР