Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за

...
Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за
Коментари Харесай

Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България

Забавяне на растежа на българската стопанска система от предстоящите 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, планува световната компания Euler Hermеs, която се занимава със обезпечаване на търговски заеми, в актуализраната си прогноза за развиването на страната. След разбор на резултатите от първото полугодие интернационалните специалисти усъвършенстваха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, само че остават с известни запаси.

„ Ръстът на Брутният вътрешен продукт за интервала е 4,2%, само че в случай че се прегледат двете поредни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е наклонност, която доста евентуално ще продължи. Реалният мотор на стопанската система в този интервал е вътрешното ползване, което беше моментно подтиквано с растеж на заплатите и понижаване на безработицата. Но в това време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на световно равнище, което ще има своето отражение”, предвижда Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически изследвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Макар че на пръв взор данните за второто тримесечие посочват забележителен принос на чистия експорт към развиването на стопанската система, съгласно специалистите това е единствено моментна фотография, която в действителност демонстрира, че вносът понижава доста по-бързо от износа. Те обръщат внимание и на повишаването на остатъка по настоящата сметка, което за август се прави оценка на 7% от Брутният вътрешен продукт при 5,4% за 2018 година. Негативна наклонност, върху която се концентрира анализът, е осезателното закъснение на темпа на растеж на индустриалното произвеждане – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и предстоящи -1,7% за интервала юли-август.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР