Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за

...
Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за
Коментари Харесай

Прогноза: Ръстът на българската икономика ще се забави до 2,5%

Забавяне на растежа на българската стопанска система от предстоящите 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, планува международният водач в застраховането на търговски заеми - Euler Hermеs в обновената си прогноза за развиването на страната. След разбор на резултатите от първото полугодие интернационалните специалисти усъвършенстваха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, само че остават с известни запаси.

" Ръстът на Брутният вътрешен продукт за интервала е 4,2%, само че в случай че се прегледат двете поредни тримесечия, се вижда спад на темповете - от 4,5% на 3,8% и това е наклонност, която доста евентуално ще продължи. Реалният мотор на стопанската система в този интервал е вътрешното ползване, което беше моментно подтиквано с растеж на заплатите и понижаване на безработицата. Но в това време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в еврозоната и на световно равнище, което ще има своето отражение. ", предвижда Манфред Щамер, основен анализатор стопански изследвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за банкрутите в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се нараснали с 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Според специалистите това ще е и растежът на годишна база за 2019 година, а след това и за 2020 година. " Според формалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% растеж за 2019 година България официално попада в " алената " група на страните с най-съществено нарастване на банкрутите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания, и Турция. За следващ път обаче обръщаме внимание на характерната обстановка у нас - в България има голям брой административни затруднения и тежка процедура за оповестяването на неплатежоспособност. Затова би трябвало да имаме поради, че този растеж не е водещ знак за увеличение на бизнес риска и по наши упования ще засегне обичайно за България дребни и междинни предприятия, а не знаково огромни организации. ", изяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и прецизира, че надалеч по-голям знак е увеличението на междуфирмената задлъжнялост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР