Забавяне на дейностите по строителството на новия обход на Габрово

...
Забавяне на дейностите по строителството на новия обход на Габрово
Коментари Харесай

ЕК си иска от България близо 11 млн. лв. заради забавянето на обхода на Габрово

Забавяне на дейностите по строителството на новия обход на Габрово може да се окажат причина за връщане на евросредства от страна на страната. Европейската комисия към този момент е почнала процедура по налагане на финансова промяна в размер на 5.67 млн. евро или към 11 млн. лв..

В писмо по питане на депутати от Българска социалистическа партия транспортният министър Росен Желязков разяснява, че пътят е съвсем подготвен, като Агенция "Пътна инфраструктура " е поела ангажимент да бъде пуснат до края на ноември тази година. Обходният път на Габрово е част от европейския кулоар IX, който минава през Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Прогнозната стойност на плана е 130 млн. лева

За да не загуби финансирането, страната раздели обхода на етапи и изпрати молба до Европейска комисия да трансферира средствата от интервала 2007 - 2013 година към интервала 2014 - 2020. Молбата беше призната, само че изискването беше пътят да е подготвен до края на предходната година.

Според Европейска комисия обаче поради забавянето би трябвало да бъде възобновено еврофинансирането. В планът има и пари от бюджета в размер на близо 2 млн. лв..

Желязков изяснява забавянето с разкриване на археологически обект, което е наложило следващото удължение на периода за привършване на плана - до 26 ноември 2019 година.

В началото на август България е изпратила писмо до Европейска комисия, в което оповестява до каква степен е стигнал планът и предлага на комисията да преразгледа процедурата за налагане на финансова промяна. "Имаме неофициално увещание от европейските служби, че при довеждане докрай на обекта за "Обход на гр. Габрово " в границите на 2019 година финансовата глоба по плана ще бъде оттеглена ", приключва отговора си Росен Желязков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР