Забавното образователно куклено шоу “Приказка за юначета с празни тумбачета”

Забавното образователно куклено шоу “Приказка за юначета с празни тумбачета” ...

„Приказка за юначета с пълни тумбачета“ ще учи деца от Вършец на разделно събиране.

Забавното образователно куклено шоу “Приказка за юначета с празни тумбачета”  ще бъде показано във Вършец утре, 20 септември, в НЧ „Христо Ботев – 1900“ при неблагоприятно време, вместо на естрадата пред читалището. „Театър на приказката – София“ гостува на българските деца в различни части на страната по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Празникът за децата на Вършец се провежда в партньорство с община Вършец.
Над 8600 деца в страната вече са разпространители на идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки. 
От основаването си най-голямата организация за управление на отпадъци у нас е възприела за своя мисия да възпитава у децата от 4 до 8 г. в цялата страна отговорно отношение към природата.   
В спектакъла на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки жител на Земята към бъдещето на планетата. Това е реализация на мисията на „Екопак България“ – да образова най-малките, за да стигнат зелените послания и до възрастните. „Децата са най-добрите посланици на нашите идеи и възпитават полезни навици у родителите си“, убедени са в „Екопак България“. Онези деца, които са се запознали вече с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, знаят, че разделното събиране на отпадъците е необходимо, за да могат те да бъдат рециклирани
По време на кукленото шоу децата се научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля. „Научих, че отпадъците, които хвърляме в общите метални контейнери, замърсяват природата, а сметищата завземат все повече територии от Земята. А, ако събираме разделно отпадъците, те се рециклират и заживяват нов живот като се превръщат в нещо полезно“, обяснява компетентно Ния, 9 г. След срещата си с Пластоядка в парка тя съзнателно следва съветите на приказните герои в ежедневието си.
Проектът се осъществява в партньорство с общините, с които „Екопак България“ има договор за управление на отпадъците.  Всички деца участват активно в състезания по сортиране на отпадъци, пеят, танцуват, а накрая всеки си тръгва с подаръци – комикс книжка за оцветяване и магнити с персонажите от пиесата.
 

Източник: bulnews.bg