Забавни истории за баби и дядовци, които държат престъпниците под

...
Забавни истории за баби и дядовци, които държат престъпниците под
Коментари Харесай

Патрик и Пенсионерския отряд са вече в България

Забавни истории за баби и дядовци, които държат нарушителите под надзор, споделя извънредно известната поредност от романи на финландскошведската писателка Малин Клингенбери. Първите две книги - „ Патрик и Пенсионерския отряд “ и „ Ирене и прахосмукачката за банкноти “, са към този момент и в книжарниците у нас в издание на „ Книги за всички “ и превод на Галина Узунова. Тази остроумна и радостна романна серия е богато илюстрирана от Тина Контила.
В тези романи пенсионерите живеят скришен живот, като позволяват закононарушения и пречат на злите проекти на бандитите. Помагат им две умни деца, Патрик и Ирене. Веселите истории носят развлечение както на децата, по този начин и на възрастните. Всяка история е самостоятелна от останалите, тъй че книгите могат да се четат и независимо. Освен че забавляват, те и възпитават подрастващите, а високото им литературно качество бе оценено с влиятелната премия за детска литература „ Рунеберг “ през 2017 година Досега в поредицата има 5 книги и всички те ще се появят и в нашите книжарници. Началото слагат първите две.
В първия разказ - „ Патрик и Пенсионерския отряд “ (дал и заглавие на цялата поредица), дребният Патрик бяга от учебно заведение, с цел да се избави от подигравките на злобната си и лукава съученичка Ирене, която на драго сърце и пред всички му се присмива и го назовава с обидни думи. Патрик не подозира, че това ще бъде най-вълнуващият и паметен ден в живота му. Качва се в рейс, който стартира да се цялостни с доста баби и дядовци. Но това не се оказва екскурзия за пенсионери, както си мисли момчето! Това е първокласен отряд пенсионери, които се оправят с нарушителите и вършат на пух и прахуляк бандитските им проекти. Така дружно с Пенсионерския отряд Патрик ще освободи баба си, която е затворена от подлия апаш, шарлатанин и нарушител Бандита – бащата на Ирене, индивида, на който тя толкоз желае да наподобява.
„ Патрик и Пенсионерският отряд “ е занимателна и поучителна история. История, която поучава, че няма нищо по-хубаво от това да казваш постоянно истината; че с цената на всичко би трябвало да се бориш за справедливостта; че би трябвало да уважаваш по-възрастните, от които можеш постоянно да се поучиш на мъдрост; и че всички, когато са сплотени, единни, дружно мислещи, хванати ръка за ръка, по-лесно се оправят с неправдата и злото. Книга за родителите, които с образеца и постъпките си възпитават децата си.
„ Седемгодишните и аз сме еднообразно разчувствани, когато сядаме с Патрик и Пенсионерския отряд “ – признава рецензията в скандинавските страни, където книгите имат голям триумф.
В „ Ирене и прахосмукачката за банкноти “, с изключение на Патрик, основна героиня е и най-голямата побойничка в учебно заведение. Тя е щерка на Бандита, шарлатанин и апаш, който в този момент замисля грабеж на банка. Патрик е към този момент част от Пенсионерския отряд, който се бори с престъпността в града. Двете групи, на положителното и злото, се срещат за следващ път в грубо сблъскване. Ще извърши ли предназначението си прахосмукачката за банкноти, изобретена от Ирене, машина, която би трябвало да изсмуче парите от трезорите на банките? Ще успее ли присъединяване на момичето в първия й грабеж да я промени и да й покаже другата страна на живота, където хората живеят почтено, непретенциозно, с почитание един към различен, умеят да се веселят и да бъдат същински щастливи и свободни без значение от възрастта?
„ Цялата история е прелестна и постоянно провокира хихикания. “ – декларират от вестник „ Нюланд “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР