Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с

...
Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с
Коментари Харесай

Красимира Величкова: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците

Забавеното заплащане за медикаментите, употребявани за лекуването на дете с левкемия в детската онкохематология на столичната болница ИСУЛ, провокира скандал и сложи под подозрение до каква степен съответно НЗОК извършва функционалностите си на правоприемник на закрития през април Фонд за лекуване на деца. Вчера стана ясно, че детето е умряло. Пациентски организации оповестиха, че ще желаят оставката на шефа на Здравната каса, оттова пък оповестиха, че са жертва на обществено заклеймяване и че професионално са си изпълнили законовите задължения.

„ Мария е получила навреме лекуване, само че това не е поради Здравната каса, а поради положителната воля на болничното заведение, в която се е лекувала “, акцентира пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес.

„ За всички останали деца, които чакат решения на НЗОК, не можем да знаем дали лечебните заведения ще проявят сходна благосклонност и ще стартират тяхното лекуване “, предизвести тя в изявление за предаването „ Преди всички “.

Величкова уточни, че наредбата, по която работи НЗОК, съвсем изцяло припокрива правилника на закрития Фонд за лекуване на деца. Според нея казусът е административният потенциал на хората, които работят там, познаването на наредбата и какъв протокол би трябвало да следват. Имаме сигнали от доста родители, че заявките се бавят, а периодите не се съблюдават, означи тя. 

Според нея наредбата би трябвало да се почисти от непотребните и натоварващи административни условия към родителите, както и да отпаднат протоколите. Тя добави като извънредно значимо да се обучат чиновниците.

По думите й в отговора на НЗОК по случая липсва достолепие, а също липсва и познаване на личната им разпоредба: „ Непознаването на процедурите, само че и вкопчването в тях, вреди на децата “.

Това институционално надменност става незаконно, безапелационна е Красимира Величкова. 

Блогърът Боян Юруков разгласява информация под заглавие „ НЗОК без нито едно решение за болно дете от месец “. Пред БНР той изясни, че от Касата може да са разглеждали случаи на деца, само че нямат решение по нито един от тях. Юруков уточни, че обществен указател за болните деца към момента няма.  
Той заяви още, че подписаният като създател на мнението на Касата основен специалист му е споделил, че въобще не знае за този документ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР