Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с

...
Забавеното плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с
Коментари Харесай

Българският дарителски форум: Болните деца не могат да чакат на добрата воля на болниците

Забавеното заплащане за медикаментите, употребявани за лекуването на дете с левкемия в детската онкохематология на столичната болница ИСУЛ, провокира скандал и сложи под подозрение до каква степен съответно НЗОК извършва функционалностите си на правоприемник на закрития през април Фонд за лекуване на деца.

Вчера стана ясно, че детето е умряло. Пациентски организации оповестиха, че ще желаят оставката на шефа на Здравната каса, оттова пък оповестиха, че са жертва на обществено заклеймяване и че професионално са си изпълнили законовите задължения.

„ Мария е получила навреме лекуване, само че това не е поради Здравната каса, а поради положителната воля на болничното заведение, в която се е лекувала “, разяснява пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес.

„ За всички останали деца, които чакат решения на НЗОК, не можем да знаем дали лечебните заведения ще проявят сходна благосклонност и ще стартират тяхното лекуване “, предизвести тя.

Величкова уточни, че наредбата, по която работи НЗОК, съвсем изцяло припокрива правилника на закрития Фонд за лекуване на деца. Според нея казусът е административният потенциал на хората, които работят там, познаването на наредбата и какъв протокол би трябвало да следват. Имаме сигнали от доста родители, че заявките се бавят, а периодите не се съблюдават, означи тя. Според нея наредбата би трябвало да се почисти от непотребните и натоварващи административни условия към родителите, както и да отпаднат протоколите.

Тя добави като извънредно значимо да се обучат чиновниците. По думите й в отговора на НЗОК по случая липсва достолепие, а също липсва и познаване на личната им разпоредба: „ Непознаването на процедурите, само че и вкопчването в тях, вреди на децата “.

Това институционално надменност става незаконно, безапелационна е Красимира Величкова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР