Забавен икономически растеж с опасност за рецесия, продължаващи сражения в

...
Забавен икономически растеж с опасност за рецесия, продължаващи сражения в
Коментари Харесай

Международната 2023 година – накъде ще е вниманието?

Забавен стопански напредък с заплаха за криза, продължаващи сражения в Украйна, републикански спънки пред администрацията на Байдън, Тайван, Косово, Иран, енергетиката? Новата 2023 година стартира с редица тествания, наследени от 2022 година, а бъдещето ѝ е неразбираемо. Особено откакто миналата година ни сервира редица преобръщащи събития, най-значимото от които беше съветското настъпление в Украйна, подпалвайки най-големия боен спор в Европа от края на Втората международна война насам.

Основна тематика на интернационалната сцена ще продължи да бъде войната в Украйна, която радикално се видоизмени от упованията на ранната 2022 година до сегашния миг. Украинската войска и общество демонстрираха освен резистентност, само че и предпочитание за победа, което се материализира в интензивна защита като тази при Киев, Николаев и Харков и в сполучливи настъпления в каквото се трансформира връщането на Изюм. Бързата съветска победа не се случи, а войната се видоизмени в такава на безсилие. Под непрекъсната офанзива е сложена критическата инфраструктура в Украйна, което се чака да продължи през всички последващи месеци. Украинската страна продължава да стои твърдо на своята позиция, макар че войната към този момент да не е в центъра на европейското публично светоусещане. Първоначалният потрес беше сменен със самобитно „ примиряване “ с новата действителност, само че политическото управление не разреши военно-икономическата поддръжка за Украйна да бъде отслабена – нещо, което е основно за нейната защита. Оттук насетне в по-дългосрочен проект през 2023 година боевете в Украйна ще продължат да оказват своето въздействие на международните пазари и на растящите цени на енергоносителите. Това ще ускори продоволствената неустановеност в целия международен Юг. Без трайно изменение на съветския политически курс военният спор в Украйна няма да откри своето позволение през актуалната година.

В един от скорошните разбори на Съвета за интернационалните връзки беше употребявано понятието „ оста на ощетените “ – това са група от властнически страни, които недоволстват против външнополитическото и военно предимство на Съединените американски щати в световен проект и по-общо против цялостното въздействие на западните демокрации. Непосредствено преди началото на Зимните олимпийски игри през 2022 година Владимир Путин и Си Дзинпин още веднъж използваха фразата „ другарство без ограничавания “, което без значение от отхвърли на Пекин за подкрепи във боен аспект Москва, обрисува една задълбочаваща се рамка на икономическо и политическо съдействие, мощно мечтано от Кремъл като опция на срутилите се след нашествието в Украйна връзки със Запада. В същото време режимът на Путин укрепва своите връзки с Иран и Северна Корея като една забележителна част от офанзивите против украинската инфраструктура през последните няколко месеца бяха осъществени със закупени от Техеран дронове. И Пхенян, и Техеран се стремят да развиват своята нуклеарна стратегия, а опитите на съветското политическо управление да заобикаля глобите води до нови търговски практики с редица разрастващи се страни като контраст на западното икономическо водачество – нещо, което ще продължи и през актуалната година.

Все по-значимо място ще заема и тематиката „ Тайван “ на фона на поръчките на китайския президент за обединяването на „ историческия Китай “, което Пекин вижда като осъществимо единствено по боен път. Началникът на военноморските сили на Съединени американски щати е измежду специалистите, които предизвестяват, че Китай може да нахлуе в Тайван преди 2024 година с подготовка за това, която да обхване актуалната година. Разбира се, сходно деяние изисква многомесечна подготовка, измежду което не трябва да се не помни, че Тайван е остров, който е цялостен с американско съвременно въоръжение и може да нанесе извънредно тежки вреди на китайската войска, сравними с това, което Русия понесе през месеците на военни дейности в Украйна. Президентът Байдън уточни, че Съединените щати ще пазят Тайван при положение на нахлуване, макар че нито един контракт не ги задължава да го създадат. Разходите от сходен спор обаче биха имали големи вреди върху цялата международна стопанска система, което ще въвлече „ първенците по Брутният вътрешен продукт “ Съединени американски щати и Китай в него. От своя страна е доста евентуално Китай да продължи своите действия в „ сивата  зона “, без да провокира директен конфликт сред китайските и американските сили, само че да сложи американската страна пред сериозна алтернатива какви дейности да предприеме. Анализаторите не престават да показват, че вероятността от широкомащабна война в този район е малко евентуална, само че човешката ирационалност е фактор, който в никакъв случай не трябва да се подценява. Датата 24 февруари 2022 година е най-хубавото доказателство за това.

Новата 2023 година ще покаже и до каква степен Балканите още веднъж ще заслужат своето историческо открито изложение като „ балканският барутен погреб “. На дневен ред още веднъж ще бъде тематиката за ескалиращото напрежение сред Косово и Сърбия, където противоречивите въпроси сред двете страна по този начин и не бяха трайно решени. Политическото водачество избра метод на „ заледяване “ в сравнение с решение, тъй като решенията най-често изискват непопулярни стъпки, което няма по какъв начин да бъдат обект на компромис и биха били отхвърлени и от двете страни. Косовската обстановка следва напълно тази характерност, а опцията за ескалация през 2023 година допуска още една „ гореща “ интернационална точка.

Световната неустойчивост, предизвикана от военни спорове, ще продължи да оказва огромно въздействие на инфлационните процеси и на цените на енергоносителите през 2023 година, а с това и на опцията за криза в редица водещи международни стопански системи. Разбира се, някои анализатори показват с оптимизъм, че може би се касае повече за „ закъснение “ на международната стопанска система в нейния напредък в сравнение с явен и изразителен стопански спад. Като най-балансиран извод може да се уточни, че икономическите вероятности никога не са ориентирани към нов интервал на разцвет за международната стопанска система, колкото към повишаващи се лихви, стягане на колани при държавните разноски и опити на държавните управления и централните банки да овладеят инфлационните процеси, които не престават да нанасят тежки вреди на потребителската кошница в световен проект.

Безспорно 2022 година се трансформира в година изненадващи тествания. Трудно може да се допусна дали и 2023 година няма да ни донесе някакви преобръщащо хода на исторически процеси събитие, тъй като изводите съвсем постоянно се вършат въз основа на някакви рационални и рационални предпоставки – които и въздействат на образуването на извода. Факторът на човешката ирационалност обаче може да сервира извънредно доста изненади, за които даже и не подозираме.

Димитър Стоянов, коментар за 

****

Димитър Стоянов е правист, специализиращ в региона на конституционното право и административното право и развой. В интервала 2017-2021 година е специалист в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната промяна.

Автор е на изявления по правна, историческа и външнополитическа тема. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР