Забързаният свят превърна много от нас в хора, обсебени от

...
Забързаният свят превърна много от нас в хора, обсебени от
Коментари Харесай

Вредните митове за управлението на времето

Забързаният свят трансформира доста от нас в хора, захласнати от ръководството на времето. Ние инвестираме огромна част от този най-ценен запас в търсенето на системи и принадлежности, които да ни оказват помощ да реализираме повече резултати за по-кратко време. Макар че някои от тези системи и принадлежности  действително имат резултат и заслужават внимание, доста от тях поддържат редица нездравословни легенди за ръководството на времето. Ето няколко от тях:

По-доброто ръководство на времето води до по-висока успеваемост

Може да звучи необичайно, само че връзката сред ръководството на времето у е релативно слаба. Представянето на човек не зависи единствено от времето, което той влага в избрана активност. Всички сме чували остарялата сентенция: „ работете по-умно, а не по-усърдно “. Въпросът не е в това какъв брой работа може да свършите за несъмнено време, а каква част от работата ви има положителен резултат върху останалите. Трябва да преструктурираме ръководството на времето по подобен метод, че неговият фокус да бъде ориентиран към качеството, а не количеството.

Означава ли това, че би трябвало да пренебрегваме всички препоръки за ръководство на времето? Не тъкмо. Има доказателства, че ръководството на времето може да има позитивен резултат върху нашето богатство. Важното в тази ситуация е да не се фокусираме толкоз върху повишението на продуктивността, колкото върху поддържането на добра успеваемост при оптимално минимизиране на напрежението.

Успехът зависи от ръководството на времето

Повечето техники за ръководство на времето оферират разнообразни подходи за разпределението на нашите задания в описи и календари. Това оказва най-малък резултат върху триумфа ни в осъществяването на тези задания. Най-добрият метод за поддържане на добра работливост при ниски равнища на стрес е посредством „ пречистване “ на дилемите. Колкото и добре да управлявате времето си, в случай че се натоварите с прекалено много отговорности, в никакъв случай няма да имате задоволително време, с цел да се справите с всичко.

Най-важното е да се научите да задавате въпроси и да казвате не. Когато ви предложат присъединяване в някакъв план, постоянно питайте за елементи. Не се ангажирайте с нещо, в случай че не знаете каква роля ще изпълнявате, по какъв начин наподобява по-голямата картина и какъв брой време ще ви отнеме всичко това. Ние постоянно се включваме в планове, които в последна сметка се трансформират в дълготрайни задължения, тъй че е значимо да имате ясна визия с какво тъкмо се захващате.

Не по-малко значимо е да зададете верните упования през цялото време. Ние не се свеним да се оплакваме от това какъв брой доста работа имаме. Добре е да сме не по-малко открити в разясняването на това какъв брой време можем да отделим от нашето всекидневие за плана, в който ни оферират да участваме. Независимо дали става въпрос за ваш сътрудник, сътрудник или началник, хората ще ви почитат повече в случай че подхождате намерено и реалистично към поемането на сходни задължения, вместо в случай че приемате задания без да се замисляте и по-късно се отказвате от тях, защото не можете да смогнете на натоварването.

Срещите са загуба на време

Постоянно виждам истории за това по какъв начин най-различни звезди и супер сполучливи изпълнителни шефове, от Опра Уинфри до Марк Кюбан, усъвършенстват времето си, като отхвърлят да участват на работни. Разбира се, човек не би трябвало автоматизирано да приема всяка покана за среща, само че множеството от нас имат естествена работа и надлежно шефове, сътрудници и клиенти, пред които отговаряме. Повечето хора нямат нужната автономност, с цел да могат просто да откажат работните срещи.

Вместо да следвате това извънредно и мъчно използвано предложение, просто би трябвало да бъдете по-целенасочени във вашите срещи. Една добра техника в тази ситуация е нареждането на няколко срещи една след друга, тъй че да не минавате непрекъснато от режим на работа към режим на полемика, което изисква доста сила и разрушава концентрацията.

Друг добър метод е да оставяте в графика си време за „ изолираност “, в което да се фокусирате върху по-трудоемките си задания. Тук обаче става въпрос за работно време, тъй че не оставяйте тези си задания за у дома, когато би трябвало да се възстановявате от работата (или в случаи, че сходно на множеството хора към този момент работите напълно от вкъщи си, не оставяйте тези задания за свободното си време). Твърде доста хора прекарват цялото си време в срещи, без да си оставят време за работа. Не правете тази неточност.

В последна сметка ключът към ефикасното ръководство на времето е в поддържането на реалистични упования. Целта ви би трябвало да бъде да предоставяте висококачествена работа, до момента в който поддържате ниски равнища на стрес. Техниките, триковете и инструментите за ръководство на времето оказват помощ, само че те не могат да бъдат решение на проблемите ви. Ако обаче оползотворявате времето си целеустремено – посредством пречистване на дилемите и стратегически метод към работата с другите, то тогава ще имате всичкото време, от което се нуждаете, с цел да изпълнявате качествено уговорките си.

................

Скот Дъст за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР