Забързаният работен ден, времето, което все не стига, и задачите,

...
Забързаният работен ден, времето, което все не стига, и задачите,
Коментари Харесай

Колко е важно дишането за добрия сън

Забързаният работен ден, времето, което все не стига, и дилемите, които все не свършват, елементарно могат да ни докарат бодърствуване. А с него попадаме в един обаян кръг на безсилие и неработоспособност, от който излизане като че ли няма. Освен това, имунната ни система се трансформира в руина.

Алисън Франсис е известна като Гуруто на съня. От 25 години е в ролята на треньор и консултант по проблемите в тази област. Работи най-много с хора със съществени специалности, при които работата е взела превес над всичко друго, както и с многодетни майки и всички други с проблеми със съня.

Самата Франсис също 15 години страда от инсомния. Преминава през тежък интервал в живота си, а нежеланието да пие приспивателни я изпраща в ашрам в Индия. Там, под управлението на своя гуру, се научава да диша вярно и не помни за безсънието.

И ето какво ни поучава Франсис, в случай че и ние не можем да вземем по този начин нужната доза здрав и пълностоен сън.

Дишането

Ако не можем да контролираме изцяло хормоните и напрежението, то дишането най-малко сме в положение. А в случай че страдаме от бодърствуване, евентуално имаме плитко и малко дишане. То е обвързвано с обстоятелството, че сме постоянно на нокти и под стрес.

Затова би трябвало целеустремено да упражняваме дишането си. То би трябвало да е по-бавно, само че по-дълбоко. Тази смяна сигурно ще има отражение върху времето за заспиване и качеството на съня, безапелационна е Франсис.

Трябва да дишаме единствено през носа и да си поемаме мирис за към 20 секунди. Tака тялото ни се настройва на фаза покой. Не бива да чакаме чудеса, тъй като може да отнеме месеци, до момента в който тази техника даде резултат. Но сигурно е едно положително начало.

Хмммм

Или пък " омммм ". Да издаваме този непрестанен тон може да ни направи леко странни в очите на другите. Но Гуруто на съня ни убеждава, че това е лечебна осцилация.

Тя отпуска мозъка и нервната система, предразполагайки към произвеждане на мелатонин. И не трябва да забравяме да дишаме и издишаме постепенно и надълбоко.

Масаж

Но на челюстта. Вероятно не ни е минавало през мозъка, че това може дa ни унесе. Ето я логиката в този съвет.

Хората, които са под стрес и имат проблеми със съня, постоянно си стискат зъбите и скърцат с тях. Това прави мускулите на челюстта по-здрави и основава известно напрежение в тялото.

Затова е значимо тези мускули да бъдат отпуснати посредством леки, масажиращи придвижвания.

Йога

10 минути в една избрана поза са задоволително, с цел да ни се приспи. Или най-малко в това ни убеждава Франсис. След като сме минали през рутината си преди лягане и сме си взели топъл душ, лягаме на пода и подвигаме краката си, подпирайки ги на стената.

Прекарваме в тази поза десетина минути, преди да се отправим към леглото. И по-късно би трябвало да отлетим бързо-бързо в страната на сънищата.

Смях

Да си пуснем една серия от обичания комедиен сериал преди лягане е много добра концепция. Смехът освобождава в тялото един от хормоните на щастието - окситоцин. Благодарение на него се усещаме по-релаксирани и по-лесно можем да заспим.

Часът

Времето, в което си лягаме, и това, в което ставаме, са от значително значение за качеството на съня. Трябва да имаме строга рутина, която е добре да не скапваме даже през уикенда.

Когато слънцето залезе, производството на мелатонин стартира. И колкото по-рано си легнем, толкоз по-добре. А около изгрев равнищата на серотинина са най-големи. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР