За зимния сезон има сериозен недостиг на кадри в туризма

...
За зимния сезон има сериозен недостиг на кадри в туризма
Коментари Харесай

Има сериозен недостиг на кадри в туризма за зимния сезон

За зимния сезон има сериозен дефицит на фрагменти в туризма в главните изпълнителски специалности. Липсват камериерки, сервитьори, бармани. Разчита се главно на сезонна претовареност от трети страни, като от началото на годината над 7800 са записаните сезонни служащи от трети страни. Това оповестиха пред публицисти министрите на туризма и на труда и обществената политика Николина Ангелкова и Бисер Петков.

Над 90 % от сезонните служащи от трети страни са от Украйна и Молдова. "Тази година има растеж от над два пъти на записаните сезонни служащи от трети страни ", сподели министър Бисер Петков.

"Предизвикателството в бранш туризъм, обвързвано с фрагментите, е голямо. Това е един от секторите, където няма безработица, а има голяма потребност от фрагменти, изключително по време летния и зимния туризъм ", сподели Ангелкова.

Работодатели, които имат хотели по едно и също време и на морето, и в планината, съумяват да обезпечат съвсем целогодишна претовареност на своите чиновници, само че тези, които нямат, срещат усложнения, уточни министърът.

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и обществената политика Бисер Петков вземат участие в съвещанието на Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма. Те са показали проект за деяние по подписваното на 20 септември съглашение за съдействие сред двете министерства. Документът основава благоприятни условия за гратис образование и професионална подготовка на фрагменти за туризма в "Българо - немския център за професионално образование ". До края на годината съглашението ще се финансира със средства от Националния проект по заетостта, които са ориентирани към "Българо-германския център за професионално образование " на база на двегодишния проект за образование.

Министрите разчитат посредством съглашението и образованието по него да се сътвори по-дълготрайна претовареност, сега главно се разчита на сезонната от трети страни. За нея с специалистите се търсят спомагателни облекчения, уточни министър Бисер Петков.

Той добави, че част от над 7800 -те регистрирани сезонни служащи от трети страни към този момент се възползват от основаната процедура да удължат и получат позволение за сезонна претовареност до 9 месеца.

Обучението в "Българо-германския център за професионално образование " има друга дълготрайност, като това за най-висока степен на подготовка ще е с шестмесечен период. То ще почне от началото на декември, с цел да могат да се обезпечат и висококвалифицирани фрагменти за летния сезон. При представянето на съглашението в края на септември министрите означиха, че към 250 безработни ще бъдат подготвени до края на тази година. Днес обаче стана ясно, че най-краткият период на образование е двумесечен. Обучението на фрагменти в туризма ще се реализира в клоновете в Царево и Смолян.

Ще се придобива професионална подготовка в направленията "Хотелиерство и ресторантьорство ", както и "Пътуване, туризъм и свободно време ". Ще се получават съответни специалности по тези две професионални посоки. Учебните стратегии ще бъдат съгласувани с работодателите, съгласно с техните потребности. Едното направление на образование е за безработни и то се обезпечава по Националния проект за заетостта, другото ще е за към този момент заети, в случай че работодателите имат предпочитание да квалифицират в допълнение своите чиновници.

По думите на министър Ангелкова ще се търсят благоприятни условия, в случай че работодателите в допълнение квалифицират своите чиновници, то за в допълнение подготвените да има обвързване да останат избрани години в страната или компанията. Ние желаеме да задържим фрагментите в страната, съобщи Ангелкова.

От отговорите на министрите на питания по този въпрос обаче се разбра, че на този стадий няма механизъм по какъв начин да бъдат арестувани тези фрагменти. Националният проект за деяние по заетостта има обвързване по образованието на безработни, не и по квалификацията на към този момент заети, която ще се прави по избор на работодателите. Те са тези, които до две седмици би трябвало да излязат с оферти по тематиката и мнение дали е допустимо да има механизъм за задържане на фрагментите в страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР