За земеделските кооперации трябва да има отделен специален закон, каза

...
За земеделските кооперации трябва да има отделен специален закон, каза
Коментари Харесай

Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации

За земеделските кооперации би трябвало да има обособен специфичен закон, сподели омбудсманът Мая Манолова, по време на полемика по настоящите проблеми на земеделските кооперации на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, който се организира край Варна.

Според нея по този метод страната ще отговори на условията на Европа, които изключително през последните няколко години са изрично против свръх концентрацията на земя. Сблъсъкът сред големите притежатели и ползватели и дребните притежатели е трагичен, при който пострадали са дребните.

Тя сподели, че при нея има постъпили съществено количество тъжби против неплащане на лихва и действителните притежатели на земя по думите ѝ "стават крепостни на огромните ползватели, тъй като те са доста по-силни от тях ".

Мая Манолова счита, че при кооперирането дребните производители ще могат да са конкурентни и задоволително мощни, когато се подписват контракти. В практиката си съм открила, че казусът на дребните производители е в това, че са с "извити ръце ", когато с преработвателите и огромните изкупвачи и прекупвачи се подписват договорите за идващия сезон. Реално те не могат да наложат никое от своите условия, разясни омбудсманът.

Манолова разяснява още, че кооперациите би трябвало да бъдат подкрепяни и действително да има стопански и административни тласъци за тях, а сега няма нищо. Тя е безапелационна, че кооперирането е ключът към решаването на проблемите в редица аграрни браншове, като да вземем за пример розо- и черешопроизводството. Манолова уточни, че поземлените връзки в страната се характеризират с доста ярки контрасти и противодействия.

Тя сподели, че % и половина от притежателите държат над 85 % от земята, а въпреки това останалите проценти са разпределени сред десетки, даже стотици хиляди дребни притежатели. По тази причина един от методите за превъзмогването на този конфликт сред дребните и огромните е посредством тяхното сдружаване посредством земеделските кооперации.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев също разяснява, че е нужен нов закон за кооперациите. Той е склонен с мнението на Манолова, че за земеделските кооперации е нужен обособен закон. Гечев сподели, че това е неотложно, тъй като сега законът за кооперациите сплотява в себе си въобще кооперирането. В него има всевъзможен вид кооперации, само че земеделието е друго, тъй като главният запас при него е земята, изясни той.

По думите му сега в страната има към 900 аграрни кооперации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР