За здраво тяло, трябва да консумирате витамин B. Въпреки че

...
За здраво тяло, трябва да консумирате витамин B. Въпреки че
Коментари Харесай

15 храни, които са богати на витамин B12

За крепко тяло, би трябвало да консумирате витамин B. Въпреки че като цяло е много елементарно да снабдявате организма си с множеството витамини от B-групата, като консумирате уравновесени храни с доста пресни артикули и пълнозърнести храни, витамин B12 е друг.

Витамин B12—който оказва помощ на тялото ви да създава ДНК и червени кръвни кафези, поддържа имунната система и предизвиква здравословно действие на нервната система—присъства естествено единствено в скотски източници.

Това значи, че хората, които не употребяват месо или млечни артикули, имат усложнения с достигането на дневната целесъобразна доза от 2.4 микрограма (mcg) витамин B12 (2.6 микрограма, в случай че сте бременни, и 2.8 микрограма, в случай че кърмите). Хората с храносмилателни проблеми от рода на целиакия и тези над 50-годишна възраст също са изложени на риск от дефицит на B12 поради проблеми с усвояването му, които водят до уязвимост, безсилие и зашеметяване. (Ако консумирате храните по-долу и въпреки всичко имате признаци на дефицит на витамин B12, посетете персоналния си доктор.)

Със сигурност обаче ще си осигурите богато на B12 хранене, в случай че консумирате най-малко някои от тези 15 храни.

Миди

Витамин B12: 84.1 mcg в 85 г варени миди (1402% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Не единствено че мидите имат най-голяма централизация на витамин B12 спрямо другите храни, само че и са богати на калий. 85 г консервирани или пресни миди съдържат 534 мг калий, 15% от целесъобразната дневна доза.

Най-добрите способи да ги консумирате: Мидите са вкусни в ястия с паста или яхнии, от рода на чиопино или манхатънски миден чаудър. Пригответе ги на пара, до момента в който черупките не се отворят, или ги варете към 5 минути след отварянето на черупките.

Стриди

Витамин B12: 21.84 mcg в 85 г варени стриди (364% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Стридите съдържат повече цинк от всяка друга храна — цели 32 мг в шест сурови стриди, 400% от целесъобразната дневна доза. Крайно нужният минерал поддържа имунната система, като спомага за оправянето с настинки.

Друго преимущество? Цинкът предизвиква образуването на тестостерон, което усъвършенства либидото и спомага женските яйчници да остават здрави.

Най-добрите способи да ги консумирате: Лекарят и диетолог Синтия Сас предлага да консумирате стридите като разядка или в яхния с морски артикули.

Морски миди

Витамин B12: 20.4 mcg в 85 г варени миди (338% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Освен витамин B12, мидите са и добър източник на протеини, калий, витамин C и омега-3 мастни киселини.

Най-добрите способи да ги консумирате: “Пригответе ги на пара като предястие, или ги поднасяйте в яхния от морски артикули,” споделя Сас.

Раци

Витамин B12: 10.3 mcg в 85 г (171% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Месото от раци съдържа витамини A, B и C, както и магнезий. Подобно на стридите, те изобилстват и от цинк: една консерва месо от наследник рак съдържа 4.7 mg, или 58% от целесъобразната дневна доза цинк.

Най-добрите способи да го консумирате: Направете рачешки рулца като предястие, или прибавете месото им към чаудър с морски артикули, или в салата.

Сардини

Витамин B12: 7.6 mcg в 85 г (126% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Ще се изненадате да научите, че тези дребни рибки изобилстват от калций — 85 г оферират толкоз калций, колкото и 250 мл мляко.

Сардините съдържат и витамин D и омега-3 мастни киселини. Ако ги купувате консервирани в лой, излейте мазнината преди готвене, с цел да се отървете от съдържащата се в нея спомагателна сол.

Най-добрите способи да ги консумирате: “Сардините са чудесни в сос маринара върху спагети,” споделя Сас. За да придадете на соса спомагателна питателност, прибавете в него и каквито останали зеленчуци имате в хладилника.

Пъстърва

Витамин B12: 5.4 mcg в 85 г дива дъгова пъстърва (90% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Мазните риби като пъстървата са отличен източник на витамин D и омега-3 мастни киселини, които покрепят мозъчните функционалности и работят противовъзпалително.

Най-добрите способи да я консумирате: " Пъстървата е чудесна на грил с малко зехтин екстра върджин” разяснява Сас. “Поднесете я със сотирана с чесън спанак и варени сладки картофи.”

Сьомга

Витамин B12: 4.8 mcg в 85 г алена сьомга (80% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Подобно на пъстървата, сьомгата е богат източник на протеини и потребни за сърцето омега-3 мастни киселини. Освен това едно 85-грамово филе от сьомга съдържа над 100% от целесъобразната дневна доза витамин D.

Най-добрите способи да го консумирате: За да употребявате оптимално потребните свойства на сьомгата, специалистите предлагат да я печете във фурната или да я приготвите на грил, вместо да я консумирате пържена, сушена или осолена. “Препоръчвам сьомга на грил със салата с авокадо и бейби грах,” разяснява Сас.

Риба звук

Витамин B12: 2.5 mcg в 85 г консервирана риба звук (42% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Рибата звук е богата на витамин D (85 г съдържат към 150 единици от витамина, 25% от целесъобразната дневна доза). Подобно на сьомгата и пъстървата, тонът също изобилства от omega-3 мастни киселини, в това число ейкосапентапеларгонова киселина (EPA) и докосахексапеларгонова киселина (DHA), за които се смята, че усъвършенстват настроението и физическата форма.

Най-добрите способи да консумирате: Когато купувате консервирана риба звук, съгласно Сас за предпочитане е да търсите късчета “лек” звук във вода. Ако приготвяте салата с риба звук, пропуснете майонезата: “Смесете консервиран звук с дижонска горчица, балсамов оцет, лимонен сок и италиански билков сос, с цел да получите разхлаждаща салата с звук,” разяснява тя.

Треска

Витамин B12: 1.8 mcg в 85 г тресчица (30% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Въпреки че съдържа по-малко омега-3 мастни киселини от по-мазните риби като сьомгата, треската въпреки всичко е отличен нискомазнинен източник на протеини. Тя е и добър избор, в случай че сте загрижени за равнищата на живак в организма: треската съдържа по-малко от това вещество спрямо други риби като звук и камбала.

Най-добрите способи да я консумирате: Печете треската във фурната с елементарни подправки от рода на лимон и пресни билки. Или пригответе на грил филета от тресчица и ги поднесете на хлебче, като по-здравословна опция на бургерите.

Телешко

Витамин B12: 1.3 mcg в 85 г печено на скара телешко филе (23% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Телешкото е следващ превъзходен източник на цинк, съдържайки 7 мг в 85 г месо. То изобилства още от протеин и витамина от B-групата рибофлавин, за който се смята, че облекчава признаците не предменструален синдром (PMS).

Най-добрите способи да го консумирате: “Стремете се да е не-мазно”, споделя Сас. “Съчетайте телешкото със зеленчуци, пълнозърнести храни и положителни мазнини, да вземем за пример стир фрай с джинджифил и телешко върху кафяв ориз.”

Внимавайте да не прекалявате с него: аленото месо е богато на холестерол, и преяждането с него може да усили риска от сърдечни болести.

Мляко

Витамин B12: 1.2 mcg в една чаша нискомаслено мляко (18% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Не единствено че то е добър източник на калций и витамин D, само че и млякото може да помогне на някои дами да избегнат признаците на PMS, твърди скорошно проучване на университета “Амхърст” в Масачузетс.

Пълномасленото мляко предлага спомагателни изгоди: друго проучване открива, че дамите, които употребяват повече от една порция пълномаслено мляко всекидневно, са изложени на 25% по-малък риск от проблеми с овулацията.

Най-добрите способи да го консумирате: “Има премного здравословни способи да включите млякото в диетата си,” споделя Сас. “Mожете да вземем за пример да приготвите смути с мляко, замразени плодове, бадемово масло, джинджифил и канела.”

Йогурт

Витамин B12: 1.1 mcg в 85 г нискомаслен йогурт (18% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Йогуртът е отличен източник на калций, магнезий и протеини. Изследванията демонстрират, че постоянната му консумация може да предотврати диабета и да ви помогне да избегнете високо кръвно налягане.

Благодарение на многочислени потребни пробиотици, йогуртът подкрепя и храносмилането, балансирайки микрофлората в чревния тракт и облекчавайки признаците на чревни конвулсии.

Най-добрите способи да го консумирате: Сас предлага да избирате нискомаслени или обезмаслени органични йогурти. “Йогуртът е изключително подобаващ за разтрошаване в смутита или разбъркан с овесени ядки, плодове, ядки и билки от рода на прясна мента,” споделя тя.

Яйца

Витамин B12: 0.6 mcg в едно огромно твърдо сварено яйце (10% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Яйцата са отличен източник на протеини и витамин D, които са значими за усвояването на калция от тялото и запазването на костите здрави.

Най-добрите способи да го консумирате: Твърдо сварено, рохко, поширано, бъркано — както и да го приготвите, няма да сбъркате. “Добра концепция е омлет със зеленчуци и авокадо, комбиниран с пресни плодове,” разяснява Сас. “Или яйца в салата с нарязани зеленчуци, песто и киноа.”

Ако следите равнищата си на холестерол, внимавайте за размерите на порциите: един яйчен жълтък съдържа към 60% от дневната доза диетичен холестерол.

Пилешко месо

Витамин B12: 0.3 mcg в 85 г печени пилешки гърди (5% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Пилешкото е не-мазен протеин, което го прави отлична храна за изгаряне на мазнини (с висок термогенен резултат, което значи, че тялото ви изгаря към 30% от калориите в него още по време на храносмилането).

Най-добрите способи да го консумирате: Има безчет здравословни способи да консумирате пилешко, без значение дали го предпочитате на грил, печено на шиш или във фурната.

Пуешко месо

Витамин B12: 0.3 mcg в 85 г (5% от целесъобразната дневна доза)

Други потребни свойства за тялото: Дори и единствено една порция от не-мазно пуешко съдържа близо половината от целесъобразната дневна доза селен, минерал, който ускорява имунната система. Плюс това пуешкото съдържа триптофан, химическо вещество, което спомага за по-добър сън през нощта.

Най-добрите способи да го консумирате: “Печени във фурната пуешки гърди са съвършени с градинска салата с брюкселско зеле и бейби картофки,” разяснява Сас. “ Нарязано на ситно или смляно пуешко месо може да се готви и в сос маринара и да се сервира със спагети.” Избирайте бяло пуешко месо (най-добре от гърдите) и пропуснете кожата, която съдържа повече наситени мазнини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР