За завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70

...
За завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70
Коментари Харесай

В чакане на самолетите: Ще са необходими още средства за инфраструктурата за новите изтребители F-16

За довеждане докрай на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70 в Трета изтребителна авиационна база ще бъдат нужни спомагателни финансови средства. Това оказва се от  писмен отговор на министъра на защитата Тодор Тагарев , оповестен на уеб страницата Народното събрание.

Четири от американските изтребители F-16 би трябвало да бъдат доставени на България при започване на 2025 година

Тагарев посочва, че осъществяването на подписаните контракти е зависело и продължава да зависи от фактори като рецесията от ковид и високите равнища на инфлация, които са оказали въздействие върху периодите на осъществяване и финансовите разноски. Поради това е осъществено индексиране на цената за осъществяване.

 

Към момента в разнообразни стадии на произвеждане се намират шест от самолетите, предопределени за България

 

Сключени са съглашение към 18 от подписаните контракти за инфраструктурата, нужна за употребата на новите изтребители F-16.

Стойността на подписаните контракти, директно свързани с приемане на аероплан F-16 Block 70, е в размер на 234,8 млн. лева, а на останалите, имащи отношение към употребата и възстановяване на инфраструктурата на авиобазата, е в размер на 151,2 млн. лева Общата сума е 385,8 млн. лева, показва още министърът.

Министерството на защитата е подхванало дейности по осем контракта за тяхното преустановяване, като ще бъдат извършени нови публични поръчки.

 

Капитан Александър Велинов описа по какъв начин е минало образованието му в Съединени американски щати

 

„ Вече са прекъснати два от договорите и са подписани нови. Предстои да бъдат прекъснати останалите шест контракта, след което ще бъдат подписани нови. В резултат и по отношение на гореизложеното излиза наяве, че за довеждане докрай на инфраструктурата за приемане на F-16 в трета изтребителна авиационна база ще бъдат нужни спомагателни финансови средства “, добавя министърът на защитата.

Общо са подписани 90 контракта за 48 обекта.

15 са обектите, които са директно свързани с приемането на самолетите F-16 Block 70, а 33 имат отношение към употребата и подобряването на инфраструктурата на трета изтребителна авиационна база.

През предходната годна Народното събрание утвърди нов контракт за 7,2 млн. долара около изтребителите F-16 , с цел да бъдат построени системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret ” за самолетите.

През 2023 година парламентарната комисия по защита поддържа законопроекта за одобрение на контракт за придобиване на Мултифункционална система за продан на информация и нужната поддръжка .

С придобиването на терминалите ще бъде реализирано мечтаното равнище на ситуационна информираност, което е извънредно значимо за обезпечаване на изискване за потребление цялостните механически оперативни благоприятни условия на новите бойни самолети F-16 и на новите многофункционални патрулни кораби, изясни заместник-министърът на защитата Станимир Георгиев.

По контракта за придобиване на F-16 Block 70 ще бъдат подготвени 14 български водачи. Екипът на bTV се срещна с капитан Методи Иванов от групата български водачи, които се образоваха в Съединени американски щати .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР