За засилване на сътрудничеството в областта на търговията се договориха

...
За засилване на сътрудничеството в областта на търговията се договориха
Коментари Харесай

МСП могат да са в основата на засилване на сътрудничеството с Израел

За усилване на съдействието в региона на търговията се договориха представители на Държавата Израел и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), оповестиха от организацията. Изпълнителният й шеф доктор Бойко Таков е разговарял през днешния ден със заместник-ръководителя на задачата на Държавата Израел у нас госпожа Виолет Дяченко. Двамата са разискали опциите за усилване на стокообмена сред двете страни.

"Една от значимите за нас тематики - интернационализацията на дребните и междинните предприятия, беше във фокуса на диалозите. Искаме да намерим общ език сред фирмите, да организираме бизнес задачи до Израел ", разяснява доктор Таков. Той заяви и за желанието за сключване на меморандум за съдействие. Държавата Израел желае да развива и заздравява икономическото, софтуерното и комерсиално съдействие, както и да подтикваме нововъведенията и икономическия напредък е от изгода и за двете страни.

Очакванията са да се сътвори още по-благоприятен бизнес климат за установяването на устойчиви връзки сред израелските и българските предприятия. Предстоят по-нататъшни диалози в тази посока.

Израел е значим и перспективен външнотърговски сътрудник на България. Българо-израелските търговско-икономически връзки имат дългогодишна история и се развиват позитивно на база на добре построената договорно-правна база. Активната замяна на визити сред двете страни е от огромно значение за разширението на двустранното съдействие в региона на стопанската система, вложенията, търговията и туризма.

Ефективна роля за подкрепяне на контактите сред компаниите от двете страни и за провеждането на разнообразни бизнес конгреси играят Израело-българската комерсиална камара (създадена през май 1989 година, със седалище в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена през април 1993 година, седалище в София).

През последните години стокообменът сред България и Държавата Израел се развива динамично, като се записват по-високи размери спрямо предходното десетилетие и диверсифициране на структурата, която обаче предстои на по-нататъшно усъвършенстване и обогатяване поради експортните благоприятни условия на двете страни.

По предварителни данни двустранната търговия сред България и Израел за предходната година възлиза на 126.4 млн. щ.д., отчитайки спад от 30%, вследствие на понижение както в износа, по този начин и във вноса. Това демонстрират данните от Министерството на стопанската система. Българският износ е на стойност 78 млн. щ.д. (36.7% спад), а осъщественият внос е 48.4 млн. щ.д. (15.7% спад). Намалението в българския експорт се дължи на забележителното понижение в продажбите на нефтени масла за Израел (100%), както и на други артикули като дамаджани, бутилки, флакони, буркани (49.6%), столове и седалки (20.6%), мебели (15.4%) и хлебарски произведения (55.2%). По вноса също се следи сериозен спад при нефтените масла (100%), а също и при пластмасови плочи, ленти и други (32.5%) и лещи, призми и огледала (21%).

Допълнителни благоприятни условия за увеличение на взаимната търговия дава утвърденото на 23 октомври 2012 година от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на сходството и приемане на промишлените артикули (ОСП) с Израел - рамково съглашение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските стандарти.

Структурата на износа/вноса е прекомерно разнообразна, само че поради експортните благоприятни условия на двете страни, предстои на усъвършенстване и обогатяване, означават от икономическото министерство.

За интервала 1996-2017 година са регистрирани 270.7 млн. евро вложения от Израел. Най-високи стойности на ПЧИ са регистрирани в годините преди настъпване на международната икономическа и финансова рецесия. Най-атрактивни за израелските вложители са секторите: "Операции с недвижимо имущество, наемодателна активност и бизнес услуги ", "Търговия, ремонт и техническо обслужване на коли и мотоциклети, персонални движимости и артикули за семейството " и "Строителство ", които образуват две трети от общия размер на вложенията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР