За законови промени, които да осигурят самостоятелен бюджет на малките

...
За законови промени, които да осигурят самостоятелен бюджет на малките
Коментари Харесай

Бюджет и законови промени искат кметове на кметства

За законови промени, които да обезпечат независим бюджет на дребните обитаеми места в границите на общинския, упорстват от Националното съдружие на кметствата в България. Това заяви на брифинг в Хасково ръководителят му Делчо Митев, който е и самобитен рекордьор- към този момент 47 години е кмет на село Брягово.

От сдружението разясниха и предлаганите от ПП-ДБ промени в конституцията, които да лимитират кметските мандати. Ами дано има ограничаване и за мандатите на националните визиите, декларират те.

Засега не са загатнали нищо за дребните обитаеми места, само че допускаме, че ограничаването ще важи и за тях или пък въобще желаят да отпадне изборът, а кметовете да бъдат назначаеми като така и така нямаме независим бюджет и с докладна до общината би трябвало да желаеме 100, 200, 300 или 1000 лева, разяснява Делчо Митев. Той не скри, че не би се отказал от нова номинация за кмет на Брягово в идните локални избори.

Нерешен остава и поставяният неведнъж от сдружението въпрос за актуализиране на Закона за запазване на селскостопанското имущество, който е от далечната 1974г., както и казусът с неналичието на достъп до качествено опазване на здравето в дребните обитаеми места. От сдружението имат визии за решение на въпроса, като постройките на съществуващите здравни служби бъдат ремонтирани и предоставени безплатно за прилагане от млади лекари.

Наложително е и по-засилено полицейско наличие в дребните обитаеми места, където казусът с разпространяването и използването на опиати и битовата престъпност става все по-сериозен, а униформените идват единствено във връзка или за по десетина минути дневно, обявиха още кметовете.

Тези проблеми и настояванията си за законови промени те възнамеряват да слагат на ръководещите през септември, като ще упорстват за срещи в съответните непрекъснати комисии на Народното събрание и министерствата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР