За юбилеен 20-ти път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на

...
За юбилеен 20-ти път Мото-Пфое финансира проекти за опазване на
Коментари Харесай

Проектът Мито Орозов – българският Хенри Форд е победител в дарителска програма на Мото-Пфое

За юбилеен 20-ти път " Мото-Пфое " финансира планове за запазване на естественото разнообразие и културно-историческото завещание на България. Наградите се връчиха на спечелилите от сезон 2018 на 23 януари, по време на публична гала в Софийска градска художествена изложба.
През 2018 година в програмата се включиха общо 41 плана от цялата страна, а 32 от тях напълно отговаряха на регламента на състезанието, оповестен на уеб страницата motopfohe.bg. Проектите бяха разпределени в двете категории съвсем по равно – запазване на околната среда с 15 номинирани участници и културното завещание – 17. По преценка на журито, с изключение на националния победител, бяха избрани още две поощрителни награди, като наградният фонд от 20 000 лв. се разпределя на 10 000 лв. за огромния приз и по 5 000 лв. за подгласниците.
Основна цел на дарителската стратегия постоянно е бил стремежът, с изключение на финансово, тя да поддържа с прокламация и гласност напъните на голям брой институции, колективи и самостоятелни участници да запазят националната ни уникалност и еднаквост.

Изборът на експертното жури за победител на сезона се спря на един специфичен план, разработван от Регионалния исторически музей във Враца – " Мито Орозов – българският Хенри Форд " . Неговата цел е да се разпространяват активността и наследството на Мито Орозов, както и яркото му наличие в културния и публичен живот на Враца и страната. Това е родоначалникът на модерното коларство у нас, притежател на първата фабрика за карети, кабриолети и файтони. Основана през 1885 година, тя е доставяла представителни возила за всички държавни институции у нас и богатите бизнесмени след Освобождението. За неговите возила е писал Алеко Константинов, по отношение на удобствата им се е произнасял и великият банкер Буров. Мито Орозов е и единственият българин, получил предложение за съдружничество със заводите на Ford. То обаче не се е състояло. С финансирането от Дарителската стратегия ще приключи реставрацията на два файтона, проектирани от Орозов, които в този момент са благосъстоятелност на музея. Те ще се употребяват и за ретро разходки, като част от политиката за социализиране на музейната експозиция. Ще се ремонтира и обогати сбирката " Модерни транспортни средства ", както и ще се провежда изработването на умалени макети от възпитаници в града. Завършването на наградения план ще способства за опазването и популяризирането на културно-историческото завещание на врачанския край, което съставлява и резистентен принос за развиването на културния туризъм.

Проектът получи премия от 10 000 лева, грамота и почетен плакет, връчени на шефа на РИМ Враца, господин Ганецовски, от доктор Аксиния Бутева, Началник отдел в дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ от Министерство на културата и Атанас Фурнаджиев – шеф на Мото-Пфое.
Първата поощрителна премия в тазгодишното юбилейно 20-то издание на Дарителската стратегия на Мото-Пфое за запазване на естественото и културно завещание отиде при плана " Чухалът (Otus scops) – малко прочут другар " , с създател Национален природонаучен музей – Българска академия на науките. Целта на плана е детайлно проучване на значимите за птиците местообитания, установяване на миграционните им пътища и места за отмора. Използват се типичен и нови за екологията технологии за събиране на данни, с цел да се следи държанието на тази мигрираща птица и да се набележат и приложат ограничения за опазването ѝ. За задачата ще бъдат ситуирани къщички и ще бъдат следени през 3 поредни гнездови сезона – с слагане на пръстени и GPS маркери. Ще се реализира и наблюдаване на държанието на тази птица, която прави една от най-дългите миграции. НПМ-БАН е страна по плана " Global Owl Project ", за който всяка страна обезпечава сама финансирането си. Наградата от 5 000 лева, плакет и грамота одобри персонално проф. Николай Спасов, шеф на Национален природонаучен музей. Тя му бе връчена от ръководителя на журито, доктор Петър Янков и Светла Василева – Мениджър маркетинг връзки в Мото-Пфое и координатор на Дарителската стратегия.

С втората поощрителна премия от Дарителската стратегия на Мото-Пфое за запазване на естественото и културно завещание за 2018 година беше отличен планът " Обновяване на лятната туристическа маркировка в Рила " с създател Университетски аварийно-спасителен отряд. Проектът лимитира отрицателното въздействие на индивида в планината Рила, изключвайки туристическото наличие отвън одобрените направления. Така качествената туристическа маркировка спомага за възстановяване изискванията за битие на застрашени типове, записани в европейски и международни описи. Университетски авраийно-спасителен отряд има богат опит в построяването на качествена туристическа маркировка. Проектът им демонстрира един вероятен път за възстановяване на обстановката в планината, посредством привличане и образование на доброволци в помощ на чиновниците в парковете. Чрез осъществяването на плана ще се основат по-добри условия за туристите, употребяващи европейските туристически направления Е-3, Е-4 и Е-8 и ще се спомогне за разпространение на българските културни и естествени забележителности. Наградата – 5 000 лв., плакет и грамота – бе връчена на ръководителя на УС на УАСО, Васил Гурев, от госпожа Галя Георгиева – Експерт в Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебно обучение " в Министерство на образованието и науката и Масухиро Ояма – шеф на " Мото-Пфое ".

Всички 32 номинирани плана, които аплайваха в Дарителската стратегия на " Мото-Пфое " за запазване на естественото и културно завещание през 2018 година получават почетен диплом.
В изданието за 2018-та ръководител на журито е доктор Петър Янков – изтъкнат еколог и природозащитник, победител в първото издание на самодейността през 1996 година и ръководител на журито от 2010 година насам. Членове на журито са още: доктор Аксиния Бутева – Началник отдел " Музеи, галерии и образни изкуства " в дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " в Министерство на културата, госпожа Христина Маркова – Главен специалист в дирекция дирекция " Образователни стратегии и просветително наличие ", Министерство на образованието и науката и госпожа Гергана Тонева – Главен специалист в отдел " Стратегии и стратегии за околната среда ", Дирекция " Политики по околната среда " в Министерство на околната среда и водите.
За двете десетилетия от съществуването си Дарителската програмата има общо 1190 взели участие плана, от които 87 са наградени с общо 348 000 лева, в това число тазгодишните участници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР