За ясни принципи в отношенията ни с Турция призова българският

...
За ясни принципи в отношенията ни с Турция призова българският
Коментари Харесай

От Израел президентът призова за ясни принципи в отношенията с Турция

За ясни правила в връзките ни с Турция прикани българският президент Румен Радев във връзка срещата Европейски Съюз – Турция във Варна на 26 март.

Той насочи това обръщение от Израел, където е на посещаване от през вчерашния ден.

Президентът напомни, че Турция е значим съдружник и главен фактор в решаването на казуса с бежанската върна, само че връзките ни би трябвало да се основават на невмешателство във вътрешните работи на България и изключително в изборния развой .

Радев разяснява идната среща от Ерусалим, където приказва на световен конгрес против антисемитизма.

75 години след спасяването на българските евреи президентът разгласи, че за вируса на антисемитизма и ксенофобията би трябвало да има изострена сензитивност .

„ Този ярък протест на нашия народ против преодоляването от мракобесие на цяла Европа си обясняваме с куража на праведните, само че и с живия спомен за османското господство. Личният опит от безправието е една от аргументите расовите теории да се разбият в непоклатимата човечност на тогавашните българи “, сподели Радев.

И разгласи, че и сега има страни с антисемитски и ксенофобски позиции .

„ И сега има демократични страни, в които това набира скорост, само че това не е нашият път, нашият път е напълно различен. Ние сме го потвърдили, дали сме образец и би трябвало да го отстояваме “, сподели президентът.

Той подари на мемориала „ Яд Вашем “ за шестте милиона жертви на Холокоста четири портрета на български праведници с роля за спасяването на евреи от Македония и отдаде респект и на българските евреи, починали в пренатоварената гемия „ Салвадор “ на път към палестинските територии. В началото на Втората международна война над 40 хиляди евреи са у нас без български паспорт и търсят избавление в палестинските територии, само че в стихия край крайбрежията на Мраморно море корабът потъва.

Режин Кенети е единствената жива свидетелка на събитията от декември 1940 година

„ Не можеше да плуваш, тъй като беше такава стихия, вълните те хвърляха – спомня си тя. – Никой не ме избави, Бог ме избави, по тази причина съм жива да описвам историята “.

От близо 350 пасажери на кораба „ Салвадор “ оживелите са едвам 119, главно деца. И досега не е явен точният брой на починалите по пътя към Обетованата земя.

Утре предстоят срещи на Радев с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Аббас в Рамала. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР