За ясни правила и критерии за условията и реда за

...
За ясни правила и критерии за условията и реда за
Коментари Харесай

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

За ясни правила и критерии за изискванията и реда за използване на схеми за даване на мляко и плодове за учениците упорстват млекопреработвателните предприятия. Те желаят да бъде скъсена веригата - производител и преработвател. Според тях с безредните си дейности Държавен фонд " Земеделие " саботира доставките на мляко и плодове за учениците.

На конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева поддържа изрично идеята да бъде обещано на децата най-хубавото качество, създадено в България - храните по БДС стандарти и по одобрени стандарти. Пътят за тези доставки обаче е дълъг и слага редица спънки.

" Нашата цел е българските деца, които са в учебните заведения и детските градини, да употребяват най-хубавото качество на българските храни ", настоя Кукушева.

Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България, атакува, че Държавен фонд " Земеделие " са директно виновни за основаването на хаоса с доставките на мляко и плодове за учениците. От Асоциацията на млекопреработвателите в България упорстват за ясни инструкции за доставката на учебно мляко и плод, като упрекват управлението на ДФЗ и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева за основания безпорядък.

Зоров не знае дали има някой утвърден заявител за доставки на мляко и плод по новите процедури. Той не е видял дребните производители и снабдители да имат БДС стандарти. ДФЗ в границите на 2 месеца и половина не е дал никакви инструкции и критерии за доставките на мляко и плод, безапелационен беше той.

Заместник-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов уточни, че хаосът в доставчиците на мляко и плод е почнал още от март месец, а наредбата, която е била оповестена за доставката на храна, е надалеч от това да може да бъде тълкувана като нормативен акт. Според него управлението на ДФЗ са закононарушители и не извършват рекомендациите на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Михайлов прикани премиера Бойко Борисов да разпореди да бъде изпълнен законът с цялостната му мощ и хората, които попречват вярното хранене и навиците на всички деца в България, да си понесат следствията.

Млекопроизводителите упорстват да излязат непосредствено с имената на пазара и да могат да имат по-голяма сигурност в реализацията на продуктите си. Това значи доста по-голяма сигурност на изкупеното сурово мляко на пазара.

Представители от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) също участваха на конференцията в Българска телеграфна агенция. Те се опазиха и обявиха, че изпратените писма до образователните заведения не изискват някакво деяние, а посредством писмата Фондът желае да получи информация дали има подписан график за доставките на мляко, плодове, млечни артикули за образователната 2019-2020 година Директорите на учебните заведения имат отговорност, тъй като се срещат с производителите и търговците, и те следва да алармират, в случай че продуктите са некачествени.

ДФЗ прави инспекции по издадени актове, само че към сегашния миг няма издадени и прекъснати актове. Директорите на учебните заведения са тези, които избират доставчиците.

Програмите за доставки няма да бъдат компрометирани и това няма да лиши децата от качествени храни, увериха от Фонда. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР