За Япония и японците се носят много легенди, но каква

...
За Япония и японците се носят много легенди, но каква
Коментари Харесай

При мин. 3000 лв. заплата, бензинът в Япония е колкото у нас, а доматите са по-евтини

За Япония и японците се носят доста митове, само че каква е действителността в Страната на изгряващото слънце. От 1 август държавното управление усили минималната ставка за работен час - това е тяхната форма на минимална работна заплата. Така никой не получава по-малко от 3000 лева месечно при 40-часова седмица. Въпросът е, че множеството хора работят много повече от европейските 8 часа на едн 5 дни в седмицата. В Токио пък минималната ставка е по-висока от мизата за страната. Средните заплати са доста по-високи и действително рядко са под 5000 $ или 8750 лева на месец.

На този декор е забавно да се означи, че цените на бензина и дизела да вземем за пример са същите като в България, макар че Япония внася по-скъп нефт от нас от по-далечни източници, което би следвало да значи и по-големи транспортни разноски към тези за наем и заплати, а това прави бг котировките на горивата са фактически необясними. Друг любопитен подробност е, че в Страната на изгряващото слънце се карат 99% създадени в нея коли, като в Токио да вземем за пример несъмнено 90% от всички са от десетките на вътрешния пазар модели на Тойота, доста от които са невиждани в Европа. Поради изчезналите постоянно предварителни вноски и супер преференциалните лизинги, също 90% от возилата са чисто нови или на не повече от 2 години. Олимпийската столица следващата година е най-населена като автопарк с новия модел таксита от Тойота, които имитират лондонските, само че и със старите, най-малко 30-годишни коли от вариацията Краун, чиито водачи щедро декорират облегалките за тила с дантелени ковьорчета.

Някои артикули, за разлика от горивата, са по-скъпи, в сравнение с в България. Но съществена лятна храна като доматите да вземем за пример е дори по-евтина, в сравнение с в фамозната в миналото с аленото си благосъстояние България. Изобщо не приказваме за сушито. В прелестен профилиран ресторант в класическия точно за тази храна квартал Гиндза, където морските блага и рибите идват пресни - пресни, уловени на деня от прилежащия максимален морски пазар в целия свят, то излиза много по-изгодно, в сравнение с в роден. Разликата в продуктите няма потребност да се разяснява. Само да знаете по какъв начин мирише бракуваната стока, която локалните търговци не продадат до обед и щом щедро я напече слънцето при 35 градуса на сянка, я пращат за заледяване, в никакъв случай няма да понечите да си вземете суши или екзотични риби и морски блага у нас.

Киселото мляко Мейджи, което се създава по наш лиценз в Япония - и за разлика от множеството марки у нас - с истинската българска бактерия, излиза към 2 лв. или малко от горната страна кофичката. Също като родната, и тя е 400 грама. Доста по-високи на квадратен метър са цените на наемите. Но японските жилища са по този начин направени, че квадратурите на 2-стаен апартамент да вземем за пример са 2-3 пъти по-малки от нашите, което се компенсира от оптимално систематизиране на площта от великите и световноизвестни локални дизайнери и архитекти. Хитрини като типичните плъзгащи се порти да вземем за пример икономисват значително пространство. А теракотата постоянно е заменяна от дърво.

Борис Ангелов
Токио - София
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР