За взаимозависимостта между четирите основни фактора - сигурност, напътствие, мъдрост

...
За взаимозависимостта между четирите основни фактора - сигурност, напътствие, мъдрост
Коментари Харесай

Формулиране на личната ни мисия и собствена конституция ♥ Стивън КОВИ

За взаимозависимостта сред четирите съществени фактора - сигурност, упътване, мъдрост и мощ, чиято естетика прави допустимо построяването на доблестен и балансиран темперамент, на цялостна персона.

(1932 ~ 2012)

Личната ни конституция

Изявлението за персонална задача, основаващо се на верни правила, се трансформира в съответна норма за индивида. То се трансформира в персонална конституция, във пиедестал, върху който се градят всички значими, определящи живота решения и е основа за решаването на другите всекидневни проблеми измежду разнородните условия и усеща, изпълващи живота ни. То ни дава неизменима мощ и сигурност в обстановки на смяна.

Хората не биха могли да устоят на смяна, в случай че нямат непроменимо ядро вътре в себе си. Ключът към способността за смяна е непроменимото възприятие за това кои сме, защо живеем и какво ценим.

Имайки дефиниция за персоналната си задача, т. е. лична конституция, ние можем елементарно да се променяме. Не се нуждаем от авансово взети решения или предубеждения. Не се нуждаем от категоризиране и създаване на стандарти, с цел да се пригодим към действителността.

Нашата персонална среда също се трансформира с все по-нарастващо движение. Тези бързи промени изтощават доста хора, които усещат, че не могат да се оправят с живота. Те стават реактивни, даже се предават, надявайки се, че нещата, които им се случват, ще бъдат за тяхно положително.

Но те не би трябвало да постъпват по този начин. В нацистките концлагери, където Виктор Франкъл съумява да проумее правилото на проактивността, той открива и какъв брой е значимо човек да има цел и да осъзнава полезността и смисъла на живота си. В основата на „ логотерапията “ (философията, която той по-късно развива и преподава), е залегнало разбирането, че доста от по този начин наречените  умствени или прочувствени болести, са в действителност признаци на подсъзнателното възприятие за повърхностност и празнина. Логотерапията спомага да се отстрани тази празнина, като оказва помощ на индивида да открие личното си неповторимо значение и своето характерно предопределение в живота.

Получите ли един път чувство за задача, вие към този момент разполагате със същината на вашата проактивност. Разполагате с визията и полезностите, които управляват живота ви, и определяте своите краткосрочни и дълготрайни цели. В своя поддръжка имате силата на една конституция, учредена върху правилни правила, с която можете да ревизирате всяко свое решение, засягащо вашето време, гений и сила.

Сигурност, упътване, мъдрост и мощ

За да напишем своя конституция, би трябвало да стартираме от самия център на нашия Кръг на Влияние, центърът, основан върху главните ни парадигми, върху призмата, през която виждаме света. Там ние дефинираме нашето виждане за себе си и света и нашите полезности. Там използваме способността си за саморефлексия, с цел да изследваме нашите карти, ревизираме дали тези карти разказват тъкмо територията и дали парадигмите ни са учредени на правилните правила и на действителността. В центъра на своя Кръг на Влияние ние използваме съвестта си като компас, с цел да открием самостоятелните си гении и областите, в които можем да ги използваме. Там въображението ни оказва помощ да забележим крайния резултат, който желаем да реализираме, и ни дава посока и цел на начинанията ни. Това е мястото, където съсредоточените старания дават най-хубави резултати. Ние усилваме своя Кръг на Влияние, работейки в самия му център. Това е най-важната работа, която оказва доста въздействие върху успеваемостта ни във всички области на живота.

Нещата, които стоят в центъра на нашия живот, са извор на сигурност, упътване, мъдрост и мощ. 

Сигурността е нашето възприятие за стойност и еднаквост, нашето прочувствено пристанище, самооценката и самоуважението ни, персоналната ни мощ или потребността от нея.

Напътствието дефинира посоката на живота ни. Заедно с нашата карта и вътрешната ни насочна система, които интерпретират това, което ни се случва, упътването се трансформира в правила, правила и безусловни критерии, които във всеки миг ръководят решенията и дейностите ни.

Мъдростта е вероятността на нашия живот, възприятието ни за баланс, нашето схващане за метода, по който другите елементи и правила се ползват и съотнасят един към различен. Тя включва в себе си схващане, проницателност и изчерпателност. Тя е неделимо единение и интеграция на обособените детайли.

Силата е способността за деяние, мощта и опцията да се довеждат нещата до дъно. Тя е виталната сила, позволяваща ни да вършим избор и да вземаме решения. Тя ни оказва помощ да преодоляваме надълбоко вкоренени привички, заменяйки ги с по-ефективни.

Тези четири фактора - сигурност, упътване, мъдрост и мощ - са взаимозависими. Сигурността и точното упътване водят след себе си мъдростта, а тя, на собствен ред, се трансформира в искрата или катализатора за освобождение на силата. Когато тези четири фактора са обединени в целокупност, когато са в естетика и се поддържат взаимно, вършат допустимо построяването на доблестен u балансиран темперамент, на цялостна персона.

Тези животоподдържащи фактори обгръщат всички измерения на живота. Степента на развиване на всеки един от тях би могла да се отрази върху диаграма като тази на упоменатия към този момент континуум на зрелостта. Ако четирите фактора имат ниски стойности, те са слаби. Това значи, че сте подвластни от събитията, от другите хора и от неща, върху които нямате надзор. Ако имат високи стойности, това демонстрира, че сте в положение да контролирате живота си. Разполагате с самостоятелна мощ и основа за богати взаимозависими връзки.

Вашата сигурност лежи някъде в пространството сред изключителната неустановеност, на единия край, където животът ви понася удари от играещите си с него непостоянни сили, и дълбокото възприятие за висока вътрешна стойност и персонална сигурност, на другия край. Вашето упътване варира в пространството сред зависимостта ви от общественото огледало и другите нестабилни и променливи външни въздействия, на единия край и ясно изразената вътрешно основана устременост, на другия край. Вашата мъдрост се намира някъде сред една безусловно неточна карта, при която всичко е комплицирано и объркано, и точната карта на живота, при която всички елементи и правила са в естетика един с различен. Вашата мощ лежи някъде сред цялостната вдървеност - ролята на марионетка, и високата проактивност - силата да действате съгласно полезностите си, вместо да бъдете задействани от други хора и условия.

Къде тъкмо ще се намират тези четири фактора върху вашия континуум, каква ще е степента на тяхнатa интеграция, естетика и баланс, до каква степен въздействието им върху всеки един аспект от живота ви ще бъде позитивно, зависи единствено от вашия център, от главните ви, същностни парадигми.

Избрано от: „ Седемте навика на високоефективните хора ”, Стивън Кови, изд. „ Кибеа “, 2010 година
Снимка: Prof. Stephen Covey; goodreads

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР