За втори пореден път прокуратурата контраатакува разкритията на бизнесмена Васил

...
За втори пореден път прокуратурата контраатакува разкритията на бизнесмена Васил
Коментари Харесай

Прокуратурата пак контраатакува Божков с колекцията му

За втори следващ път прокуратурата контраатакува разкритията на предприемача Васил Божков за неговите връзки с управляващите с изказвания и обвинявания, свързани с сбирката му. След като предният път първо разгласи, че е иззела нови неща, а пък след това се оказа, че става дума за остарели дейности, този път държавното обвиняване се е концентрирало върху изказвания, че множеството от експонатите не били законни.

" До момента са открити и конфискувани по планувания законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности, а обвиненият Божков е записал по реда на Закона за културното завещание сбирка едвам 212 артефакта ", написа в публично известие на профилираната прокуратура. Държавното обвиняване твърди, че продължава да изземва неща и, че  " прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000. "

Прокуратурата прави опит да опише своите дейности, свързани с сбирката, както и да отговори на обвиняванията и на самия предприемач, че това не е ставало напълно законно и е било в нарушаване на всички интернационалните правила, свързани с културно-историческо завещание.

Разяснява се, че във  връзка с следствието по досъдебното произвеждане, по което  Васил  Божков е притеглен към наказателна отговорност за извършени  закононарушения срещу финансовата и данъчната системи, е имало действия по претършуване и изземване в постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД на ул. “Московска “ № 43 в гр. София. Те започнали на 30.01.2020 година с позволение на Специализирания углавен съд. На посочения адрес се обитава музей „ Васил Божков “ към фондация „ Тракия “. По документ за благосъстоятелност постройката се състои от партер, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартирало " с повсеместен оглед, снимане и фиксиране по открития в Наказателно-процесуален кодекс ред на всички пространства в постройката, като всяко едно от тях беше условно номерирано ". " Откритите предмети, носещи белезите  на движими културни полезности, бяха фотографирани в наличието на  поемни лица, на шефа на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД,  упълномощени адвокати от фондация „ Тракия “, специалисти от НИМ (археолози  и  реставратори) и от Националната художествена изложба, представители на Министерството на културата и на чиновници на  фондация „ Тракия “ – началник лаборатория за консервация и  проучвания и организатор музей ", твърди прокуратурата.

Държавното обвиняване отново твърди, че продължава и в този момент да претърсва и изземва на посочения адрес. Нещо, което е прекомерно необичайно като се има поради, че от първите дейности са минали повее от 4 месеца. Прокуратурата обаче твърди, че достъпът на  проверяващите органи до постройката и пространствата в нея се обезпечава от  чиновници на фондацията, които единствени разполагали с ключ.

Било открито, че множеството от предметите се съхраняват в нарушение  на всевъзможни правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно положение. " По огромна част от движимите движимости се откриха замърсявания от земна маса, а върху  опаковките се откри изписан ръкописен текст с обозначение на различни  географски области и обитаеми места в страната, от които излиза наяве, че евентуално са били добити от иманяри в нарушаване на закона, твърди прокуратурата.

  " Действията по следствието, свързани с изземването на описаните движимости, се правят при прецизно съблюдаване на процесуалните правила, както и на одобрените интернационалните практики за пакетиране, превозване и предпазване на артефакти, с оглед оптимално опазване на достоверността им. Всяка движимост в детайли се разказва, фотографира и опакова от специалистите и реставраторите от НИМ, а по-късно се транспортира и оставя на предпазване в пространства на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на конфискуваните движимости е предоставено на НИМ и НХГ. ", оправдава се още прокуратурата.

Всеки един протокол, отразяващ последователността на дейностите по определяне и изземване на посочените в него движимости, се предявява и подписва от всички участвали при съставянето му лица, в това число и от представляващите фондация „ Тракия “ на обвинения Божков, на които се дава образец, твърди още държавното обвиняване.

Съпоставяйки броя на претърсените пространства до сегашния миг с броя на тези, в които следва да бъдат осъществени претърсвания и изземвания, значително на възможност прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000. Изложените условия са и повода претърсванията в  постройката на ул. „ Московка “ № 43 да не престават и към сегашния миг. 

След изземване на всички движимости, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза във връзка с тях, която ще бъде предоставена на екип от интернационалните специалисти, за реализиране на допустимо най-безпристрастно експертно умозаключение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР