За втори пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен

...
За втори пореден месец Българската народна банка определя по-висок основен
Коментари Харесай

Основната лихва в България отново се повиши

За втори следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). През ноември той закрепен на 0.59%, или с 0.1 прочие пункта нагоре по отношение на октомври. Това е най-високото му равнище от ноември 2009 година

Вдигането на главната рента в България идва след шест години, в които размерът ѝ бе неизменен на рекордното дъно от 0.00%. Цикълът на намаляването му стартира още от януари 2009 година От ноември същата година той е твърдо под 1%.

Второто понижение на главния лихвен % на Българска народна банка е реалност, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви. Сред тях е и Европейската централна банка, която евентуално ще продължи напъните си за изстудяване на инфлацията с ново придвижване нагоре по-късно този месец.

По закон Българската национална банка не може да подвига или смъква главния лихвен %, тя може само да го дефинира на база междинната рента, реализирана при действително подписаните покупко-продажби на пазара. Размерът ѝ е еднакъв на междинната аритметична големина от стойностите на показателя ЛЕОНИА Плюс – показател на подписаните покупко-продажби с овърнайт депозити в български левове на междубанковия пазар, за работните дни на предходния календарен месец.

Фиксирането на съществена рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението ѝ обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта – механизъм, който не е променян от 27 години.

Припомняме, че в последните два Народното събрание от „ Демократична България “ внасяха няколко законопроекта за понижаването на наказателната рента и за диференцирането ѝ в за физически и юридически лица. Опитите обаче останаха несполучливи.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР