За втори пореден ден съдиите масово бойкотираха изборите за двама

...
За втори пореден ден съдиите масово бойкотираха изборите за двама
Коментари Харесай

Съдиите втори ден бойкотираха избора на членове на ВСС

За втори следващ ден съдиите всеобщо бойкотираха изборите за двама нови членове от правосъдната квота на Висшия правосъден съвет. И през днешния ден, както стана и през вчерашния ден, изборната интензивност на магистратите е толкоз ниска, че не покрива законовите критерии за постоянен избор.

Днес интензивността беше 26,34%, а през вчерашния ден - 30,38%. Вчера изборът бе неточен, защото нямаше най-малко 50% дали своят вот. Изискването за през днешния ден беше до урните да отидат най-малко 33%, т.е. 727. Тъй като и това не е изпълнено, на следващия ден още веднъж ще има гласоподаване, като тогава то ще бъде сполучливо, без значение от участващите в него. Избирателната комисия още не е оповестила публично резултата, само че тя няма какво друго да реши при тази изборна интензивност.

Съдиите избират директно кой да ги съставлява във Висшия правосъден съвет, който кадрува в системата и дефинира нейната политика. Предстои Висш съдебен съвет да избере и ръководител на Върховния касационен съд за идващите 7 години.

Магистратите имат право да гласоподават и електронно и 1782-ма от 2202-ма бяха декларирали, че ще включат по този начин във вота. В последна сметка днес гласуваха 580 съдии, 541 от тях онлайн и 39 с хартиена бюлетина на място в Съдебната палата в София. 

Това не е постоянен избор на членове на Висш съдебен съвет, а ексклузивен за запълване на две места от съдийската квота. Те се овакантиха, откакто по-рано през годината Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Избраните на тяхно място единствено ще довършат мандата на този съвет до октомври 2022 г. 

Кандидатите за двете места са двама -  от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Окръжния съд във Варна. 

Съюзът на съдиите приканва изборът на нови членове на Висш съдебен съвет да се бойкотира. Съдии настояха и за оставките на своите представители в съвета. 

Съмнения

Съюзът на съдиите в България предизвести за вероятни операции на изборите. Повод стана решение на изборната комисия, огласено на уеб страницата на Висш съдебен съвет, че съдии, които са изгубили талона си за електронно гласоподаване, имат право да пуснат хартиена бюлетина в Съдебната палата в София.

Това опонира на разпоредбите за осъществяване на избори на членове на Висш съдебен съвет. Според тези правила гласоподавател, чийто ваучър е загубен или погубен, уведомява за това в период до един ден преди изборите и попълня нарочна декларация, която се сканира и се зарежда в осведомителната система. Целта е загубеният или погубен ваучър да не бъде въобще задействан в изборния ден и да е невероятно с него да бъде гласувано.

Тъй като необявените за изгубени или унищожени талони са били задействани при започване на изборния ден, с решението на изборната комисия на процедура се дава опция един гласоподавател да упражни правото си на глас и с хартиена, и с електронна бюлетина, предизвести съдийският съюз.

За изборите през вчерашния ден прочетете тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР