За втори път Варненският апелативен съд намали наказанието на бившия

...
За втори път Варненският апелативен съд намали наказанието на бившия
Коментари Харесай

За втори път намалиха присъдата за катастрофа на бивш зам.-финансов министър

За повторно Варненският апелативен съд понижи наказването на някогашния зам.финансов министър Красимир Катев. Сега вместо 4 години, присъдата му е 3,6 м отнемане от независимост, оповестиха от Варненския апелативен съд.

Решението на Варненския апелативен съд е от 1 август 2019 година. Въззивната инстанция трансформира присъдата на Окръжен съд - Добрич от 2014 година. С нея някогашният зам. финансов министър Красимир Катев беше приет за отговорен и наказан на 4 години затвор при общ режим. Той няма право да кара за период от 6 години и би трябвало да заплати разноските по делото - 10 123,50 лева
 Осъдиха някогашен зам.-министър на 4 години затвор за злополука
Осъдиха някогашен зам.-министър на 4 години затвор за злополука

Присъдата не е дефинитивна и предстои още веднъж на въззивен надзор

Присъдата е по тази причина, че на 22 август 2012 година на основен път " Е 87 " при злополука е предизвикал гибелта на двама - Пламен Р. (25г) и Димитър Г. (49) . При удара е породена и междинна телесна щета на Величка Г.

При злополуката Катев е оказал помощ на своите близки - на тъща си Величка Г., и на щерка си, попаднала сред седалките. Той е почнал да търси частни коли за спешна помощ за роднините си, само че не е погледнал къде се намира другият автомобил и дали има в него потърпевши лица, както и да окаже някаква помощ.

Варненският съд е приел, че след злополуката подсъдимият е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на потърпевшите.

Миналата година Върховен касационен съд анулира решение на Апелативен съд - Варна по делото на Красимир Катев и го върна за ново разглеждане с искане да бъде отговорено на въпросите на отбраната.

По делото бяха назначени и изслушани Комплексната правосъдно - здравна, трасологическа и автотехническа експертиза, Тройната автотехническа експертиза, Петорната автотехническа експертиза и Комплексна автотехническа експертиза .

При новото разглеждане на проблема, в няколко правосъдни съвещания съставът на Варненския апелативен съд назначи, изслуша и одобри криминалистически и сложна деветчленна арбитражна експертиза.

Арбитражната експертиза е допълнила доказателствения материал с нови следи , забележими в фотосите, направени при огледа на злополуката през август 2012 година. Вещите лица - трасолози са фиксирали следи, видни на снимковия материал от местопроизшествието, като са обвързали всяка една диря с открития механизъм на автомобила.

Решението Варненския апелативен съд предстои на касационна инспекция пред Върховен касационен съд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР