За втори път през годината се провали обществената поръчка на

...
За втори път през годината се провали обществената поръчка на
Коментари Харесай

Няма кой да рециклира строителните отпадъци на Пловдив

За повторно през годината се провали публичната поръчка на Община Пловдив за оползотворяването на общо над 12 хиляди тона строителни боклуци, получени от активността на жителите и семействата в града. След като напролет локалната администрация не съумя да откри реализатор, при започване на ноември тръжните процедури бяха рестартирани. И при втория тур обаче липсват претенденти за тази активност.

Освен че огромна част от отпадъците подлежат на преработване и наново вложение в строителството, Община Пловдив беше планувала и 156 хиляди лв. с Данък добавена стойност, които възможният претендент да получи. Едно от дребното условия беше дейностите по отнасяне на строителните боклуци ще се правят на площадка на изпълнителя, написа в. " Марица ".

Така на процедура Пловдив остава без конкуренция и получените от семействата и жителите строителни боклуци ще продължат да се складират в базите на " Чистота ", без да има по какъв начин да бъдат рециклирани и вложени още веднъж в строителството.

Въпреки че оползотворяването на сходен вид боклуци е процедура в редица страни от Европейски Съюз и Европейската комисия предизвиква сходни действия, които лимитират замърсяването или съхраняват ресурсите, родният бизнес няма интерес към тази активност. В Европа огромна част от строителните боклуци се рециклират или след натрошаване се употребяват като част от подложните материали в пътното строителство.

В България има няколко такива съоръжения, само че потенциалът им не е задоволителен, а и цената на вторичния материал не е доста по-ниска от тази на инертните материали, добити от реки и кариери.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР