За втори път пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще

...
За втори път пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще
Коментари Харесай

Половин година след европейския анализ на прокуратурата съдебният съвет ще опита отново да го обсъди

За повторно пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще опита да разиска миналогодишния функционален разбор на прокуратурата, направен от обвинители от четири европейски страни. Това се схваща от дневния ред на съвещанието през днешния ден и се случва повече от половин година след излизането на отчета и година откакто европейските прокурори започнаха да проучват работата на българското обвиняване. Предложението още веднъж е на Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

Досега анализът не е бил обсъждан. Опит за това имаше при започване на годината по предложение на Калпакчиев и Найденова. Тогава болшинството в съвета с 13 гласа " за " и 7 " срещу " гласоподава за отсрочване на разискването. Докладът предложи отчетност и парламентарен надзор над основния прокурор, както и опция за следствие на негови дейности, в случай че има данни за закононарушение.

На това съвещание основният прокурор Сотир Цацаров предложи разискването да се отсрочи откакто бъде направен отчета на образуваната от Министерството на правораздаването работна група, която да набележи ограничения по разбора на европейските прокурори.

Досега анализът на задграничните прокурори не е бил обсъждан и от прокурорската гилдия.

" Оценяваме позитивно изводите на експертния екип, че: " освен прокуратурата е виновна за неприемливите забавяния при приключването на делата " ; че работата на прокурорите е съществено затруднена от формализма на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и от " несъответния на актуалните феномени Наказателен кодекс " ; че " прокурорите се употребяват от забележителна самостоятелност при работата им по съответните каузи ", се посочваше в мнението на прокуратурата откакто стана прочут отчетът от задачата на европейските обвинители.

Държавното обвиняване приемало предложенията за повишение отчетността на основния прокурор пред Народното събрание - пред нарочна парламентарна комисия, само че " не и по съответни каузи ", както и за основаване на механизъм за отстраняването му при обвиняване за тежко закононарушение. Повече четете тук.

По-късно и Конституционният съд реши, че депутати не могат да питат основния прокурор за съответни каузи. В края на април Народното събрание одобри в правилника си, че ще кани за чуване основния прокурор на всеки три месеца.

Иначе при започване на юни стана известно, че 20 страни са постигнали политическо единодушие за основаването на новата Европейска прокуратура. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР