За втори път от месец декември насам американски учени постигнаха

...
За втори път от месец декември насам американски учени постигнаха
Коментари Харесай

Американски учени повториха пробива в областта на термоядрената енергия

За повторно от месец декември насам американски учени реализираха чисто нарастване на силата при реакция на термоядрен синтез, оповестиха от Националната лаборатория „ Лорънс Ливърмор “ в неделя.

Учените от основаната в Калифорния лаборатория повториха достижението в региона на възпламеняването на термоядрен синтез при опит в Националната апаратура за възпламеняване (NIF) на 30-ти юли, при който бе получена повече сила, в сравнение с през декември, съобщи представителят на „ Лорънс Ливърмор “.

Окончателните резултати към момента се проучват, добави представителят.

Става дума за чисто нарастване на силата, при което на изхода се получава повече сила, в сравнение с е подадена благодарение на профилирани мощни лазери, само че без да се регистрира силата за зареждането на тези лазери и на спомагателната инсталация. Но това е една огромна крачка напред към приемането на една съвсем безкрайна и евтина сила.

Да напомним, че на 5-ти декември 2022 година лабораторията Лорънс Ливърмор реализира чисто нарастване на силата в опит за термоядрен синтез благодарение на лазери. Учените концентрираха лазер върху цел със особено гориво, с цел да слеят два леки атома в един по-плътен, освобождавайки огромно количество сила.

Този опит за малко реализира по този начин нареченото запалване на термоядрен синтез, като генерира 3,15 мегаджаула изходна сила, при подадена от лазера 2,05 мегаджаула към целта, оповестиха от Министерството на енергетиката.

С други думи, вследствие на термоядрения синтез е създадена повече сила, в сравнение с е подадена благодарение на лазера, оповестиха от министерството.

Министерството на енергетиката разгласи постигнатото за „ огромен теоретичен пробив, който се приготвя от десетилетия и който ще проправи пътя за напредъка в националната защита и бъдещето на чистата сила “.

Пробивът в тази област би могъл един ден да помогне за преодоляване на климатичните промени, в случай че бизнесът успее да приспособява технологията на индустриално ниво през идващите десетилетия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР