За втори път опозицията в ОбС Благоевград отказа да упълномощи

...
За втори път опозицията в ОбС Благоевград отказа да упълномощи
Коментари Харесай

14 съветници в Благоевград блокират инвестиции във ВиК – мрежата на 10 общини в Пиринско

За повторно опозицията в Общински съвет Благоевград отхвърли да упълномощи кмета Атанас Камбитов да взе участие в Общото заседание на Асоциацията по ВиК. В дневния ред на днешното изключително съвещание на локалния парламент беше заложено единствено едно предложение, състоящо се от 5 точки, касаещи точно присъединяване на градоначалника в идното на 21 февруари съвещание на Асоциацията, гласоподаване за приемане на годишния доклад за 2017 година и приемане на бюджет за 2018 година на Асоциацията, както и приемане на Общата и Подробната капиталови стратегии на ВиК Асоциацията за 2018 година
 1  2  3
Против предлагането на кмета гласоподаваха съветниците Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Валери Смиленов, Злата Ризова. С „ въздържал се “ гласоподаваха Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска, Александър Стойков, Калоян Ханджийски, Сашо Милчев и Георги Васев. Така, на процедура може да се окаже, че с това привидно безобидно решение 14-имата национални избраници стопират вложения за стотици хиляди левове във ВиК – мрежата на общините Благоевград, Симитли, Разлог, Банско, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Делът на Община Благоевград във ВиК Асоциацията е 33%. За да има кворум и да може да се организира Общото заседание на Асоциацията, са нужни 67% от всички членове да участват. Простата сметка демонстрира, че след решението на благоевградските избраници е задоволително даже най-малката община да не изпрати собствен представител и събранието ще бъде провалено.

С гласа си 14-мата общински съветници в Благоевград може да създадат неосъществим ремонта и реконструкцията на ВиК мрежи и уреди в изброените общини на територията, която обслужва „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Благоевград. Освен това, пари няма по какъв начин да бъдат вложени и в ремонт и модернизиране на пречиствателните станции за питейни води в Благоевград и Сатовча и пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград. На територията на община Благоевград част от капиталовата стратегия на водното сдружение планува ремонт на основния тръбопровод на града и водопроводната мрежа на ж.к. „ Запад “, селата Еленово, Падеш и Изгрев. В програмата са заложени и замяна на тръбопровод и канализация по улиците „ Мелник “ и „ Стара планина “ в регионалния център, чиито поданици преди време помолиха за това пред Общински съвет. Въпреки, че тогава съветниците демонстрираха угриженост и подготвеност да решат казуса на хората, през днешния ден заеха радикално противоположна позиция.

Надяваме се, че институциите в лицето на регионалния шеф, кмета на община Благоевград, ръководителя на Общински съвет и шефа на „ ВиК “ – Благоевград ще създадат нужното, тъй че игричките на съпротива да не попречат на десетки хиляди хора да получат качествена ВиК-услуга.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР