За втори път жена става командващ мироопазващи сили на ООН.Генерал-майор

...
За втори път жена става командващ мироопазващи сили на ООН.Генерал-майор
Коментари Харесай

Отново жена начело на Сините каски в Кипър

За повторно жена става командващ мироопазващи сили на Организация на обединените нации.

Генерал-майор Черил Пиърс от армията на Австралия бе назначена от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш отпред на „ Сините каски ” в Кипър, оповестиха от интернационалната организация късно нощес.

Генерал-майор Черил Пиърс поема силите на Организация на обединените нации за поддържане на мира в Кипър с отглична военна кариера и опит на национално и интернационално равнище. От предходната година тя е пълководец на Австралийската академия на отбранителните сили. През 2016 година е била командващ австралийската група в взаимната оперативна група в Афганистан като част от задачата за поддръжка на НАТО. Има магистърска степен по полицейско ръководство, разузнаване и битка с тероризма.

Преди нея, в интервала 2014-2016 година, на висшия боен пост на „ Сините каски ” в Кипър бе първата в историята на Организация на обединените нации жена командващ – генерал-майор Кристин Лунд от Норвегия. Жена е и непрекъснатият представител и началник на задачата на интернационалната организация в Кипър – Елизабет Спехар.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации в Кипър са на острова към този момент над 54 години, от март 1964 година, като мандадът им се възобновява от Съвета за сигурност на всеки шест месеца. Те способстват за поддържането на мира на етнически разделения остров и управляват демаркационната „ зелена линия ” сред двете кипърски общности. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР