За втори път Апелативен съд Пловдив ще гледа делото срещу

...
За втори път Апелативен съд Пловдив ще гледа делото срещу
Коментари Харесай

Жалят „невинен“ за разстрел на крадец

За повторно Апелативен съд Пловдив ще гледа делото против наказания на 2 години условно доктор Иван Димитров, умъртвил с нелегално притежаван револвер Георги Джевизов – Плъха, в личния си гараж.

То е по митинг на прокуратурата и тъжба на родственици на жертвата, а Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане.

Прокуратурата не е съгласна с оправдателната присъда на Димитров за убийството.

Припомняме, че Окръжен съд Пловдив постанови „ почтен “ за Димитров за убийството, само че му дефинира 2 година условно с 3-годишен изпитателен период поради противозаконен револвер и боеприпаси.

Според Оценка за съвместимост убийството е осъществено при неизбежна защита, заради което на съображение член 304 от НПК  оправда подсъдимия по обвиняването за съзнателно ликвидиране – закононарушение по член 119, вр. член 115 от Наказателен кодекс.

Със същата присъда Пловдивският областен съд призна подсъдимия Иван Димитров за отговорен в това на 2 март 2018 година в Пловдив да е държал револвер Валтер РН 9х19 мм и 16 броя патрони 9х18 мм и 1 бр. патрон с надпис 1947 GFL 9 M38., без да има за това съответно позволение.

Поради това и на съображение член 339 ал.1 вр. член 54 от Наказателен кодекс го осъди на 2 години отнемане от независимост, като на съображение член 66 ал.1 от Наказателен кодекс отсрочи изтърпяването на това наказване с изпитателен период от 3 години.

Решението тогава пристигна, откакто делото бе върнато за ново разглеждане на Окръжен съд.

Припомняме, че Апелативен съд анулира напълно оправдателната присъда на Пловдивския областен съд по отношение на доктор Димитров и върна делото за ново разглеждане от различен правосъден състав на същия съд, от стадия на разпоредителното съвещание.

Новият състав обаче също оправда доктор Димитров.

Подсъдимият беше оневинен от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 година при изискванията на превишаване рамките на неизбежна защита простреля с нелегално притежаван револвер марка Валтер Георги Джевизов – Жоро Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след среднощ на 2 март 2018 година

Първоинстанционният съд бе приел, че направените от Димитров самопризнания на обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се поддържат от събраните по делото доказателства.

Апелативният съд обаче регистрира, че приложената процедура по гл. 27 Наказателно-процесуален кодекс освобождава съдът от задължението персонално да събира и ревизира всички доказателства, само че не и от задължението за деликатна преценка за всички събрани доказателства по делото, за излагане на ясни претекстове, кои от тях приема, какво откриват те, а при несъгласия в доказателствата – да изложи съображения за какво едни приема, а други отхвърля.

Така, да вземем за пример, признатото от Окръжния съд, че е имало нахлуване от жертвата против Иван Димитров, което било забелязано от няколко очевидци, не се удостоверява нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези очевидци. От разпитите им излиза наяве единствено, че са чули изстрели и крясъци, а един от тях декларира, че видял двама мъже.

Адвокат Красимир Елдъров разгласи, че в случай че съдът не накаже доктор Димитров за убийството на Джевизов, сходна обстановка ще стане най-хубавият метод за почистване на сметки.

Юристът разясни, че лекарят е имал опция, откакто е забелязал Плъха да влиза в гаража му, до момента в който е играел на телефона си на терасата, да позвъни на незабавния телефон 112 и да повика полицията, само че не го е сторил, а предпочел разпра с противозаконен револвер.

Днес Апелативен съд Пловдив подвигна възбраната доктор Димитров да напуща страната, постановена му за закононарушение, осъществено преди 5 години.

В същото време Оценка за съвместимост почете настояването на прокуратурата да бъдат разпитани отначало някои от очевидците и да се създадат нови експертизи – физико-графологична, правосъдно здравна  токсилогична и балистична.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР