За втори ден са отчетени повишени нива на серния диоксид

...
За втори ден са отчетени повишени нива на серния диоксид
Коментари Харесай

Серният диоксид в Перник е по природни причини и гъста мъгла

За втори ден са регистрирани нараснали равнища на серния диоксид във въздуха на Перник . Около среднощ превишението е двойно или 700 микрограма на пространствен метър. Причини за казуса са гъстата мъгла , потреблението на твърдо гориво и работата на Топлоелектрическа централа " Република " към " Топлофикация " Перник, оповестява БТВ. Вчера е направена инспекция към Топлоелектрическа централа " Република " и не са установени никакви нарушавания.

Според Жана Христова от Регионална инспекция за опазване на околната среда, серния диоксид се дължи на естествени аргументи и гъстата мъгла, приложимост на твърди битови горива, безветрие, както и индустрията в Перник. Последните сходни превишения са регистрирани през 2011 година

Любомир Спасов от Топлофикация Перник разяснява, че през вчерашния ден са взети са ограничения и се работи в естествени режими . Стойностите на Топлофикация са естествени и не се дължи на тях , добавя той.

Спасов изясни, че горивата, които употребяват са въглища и тяхното капиталово желание за биогорива е тъкмо заради тази причина , а последните 10 години имат един от най-добите филтри и серопочистващи системи на Балканите .

Топлофикация отхвърля да има виновност за въздуха в Перник и изясни, че аргументите са в битовото отопление. Властите предлагат се да се стои на закрито при затворени прозорци и да не се излиза .
 Опасно високи равнища на серен диоксид във въздуха в Перник
Опасно високи равнища на серен диоксид във въздуха в Перник

Регионална инспекция за опазване на околната среда: Не излизайте на открито, затваряйте прозорците

Според публични данни на Изпълнителна организация по околна среда - Изпълнителна агенция по околна среда 36 станции в страната са отчели превишаване годишната норма. Най-критично е положението на въздуха в градовете Видин, Горна Оряховица, Враца, Пловдив и София .

По думите на Валери Серафимов, шеф на Дирекция " Мониторинг и оценка на околната среда " в Изпълнителна агенция по околна среда, " най-вече превишавания на допустимата норма като брой дни е в Пловдив - жк. Тракия, 89 дни ".

Най-чистият въздух е в Добрич , където нормата е превишена 7 дни в годината . " Почти във всички обитаеми места са установени подобрявания качеството на въздуха . И единствено един образец ще ви дам - в Горна Оряховица през 2018 година е имало 110 дни с измерени концентрации 50 микрограма, през 2019 година към този момент са 64. Тази наклонност е посевместна за цялата страна, може да има повече от 35 дни, само че броят понижава ".

Най-мръсният въздух в София е в " Надежда ", " Хиподрума " и " Павлово ", а най-качествен е регистриран в кв. " Дружба ".

" Там, където има повече от 35 дни, би трябвало да са тормозим, само че за това има общински стратегии за повишението на въздуха, които са създадени, друга част в този момент се развиват. Нямаме случаи в столицата всичките пунктове да сме имали измерен чист въздух . Няма по какъв начин да се случи - знаете столицата е ситуирана неподходящо в Софийското равно поле и е обградена от планини, тъй че, както виждате в последните 3-4 дни има непрестанно мъгли , които не разрешават разсейването на атмосферни замърсители, натрупват се , получават високи концентрации на фини прахови частици ".
 Гняв и незабавни ограничения в градове на Балканите, задушени от смог
Гняв и незабавни ограничения в градове на Балканите, задушени от смог

В босненската столица Сараево ситуацията е най-тежко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР