За втори ден лошото зимно време създава проблеми в България,

...
За втори ден лошото зимно време създава проблеми в България,
Коментари Харесай

Втори ден зимата създава проблеми в България

За втори ден неприятното зимно време основава проблеми в България, като към края на деня обстановката наподобява се възстановява. По-рано отчасти бедствено състояние бе оповестено в няколко общини, имаше затворени пътища, прекратени електропроводи, а стотици учебни заведения пуснаха децата във почивка. Проблеми има и тук-там по границата, а поради неприятните метеорологични условия в Европа българи бяха блокирани на летища в Рим, Париж и Тимишоара.

Очакванията на синоптиците са тази нощснеговалежите още веднъж да се засилват, като ще бъдат по-интензивни в югоизточната половина на страната. от сутринта на 28 февруари преваляванията ще стопират от югозапад, като до края на деня над цялата страна няма да вали, най-късно - в крайните североизточни региони.

Снегът сътвори проблеми по границата с Румъния

Заради влошената метеорологична конюнктура в северната съседка " Дунав мост " при Русе е затворен за товарни коли над 12 тона. Към 17 часа пунктът е пристъпен за леки коли в двете направления, заяви Министерство на вътрешните работи. На " Дунав мост " 2 при Видин са се образували колони от чакащи камиони. Въпреки че граничният пункт там работи от българската страна има ощашка от 6 км, а от румънска страна тя е 3 км. Достъпът до граничния пункт " Кайнарджа - Липница " е неосъществим заради непочистени пътища. Граничен контролно-пропусквателен пункт Силистра работи, само че и на българската, и на румънска територия има цялостна възбрана за придвижване на коли.

Фериботите на граничните пунктове Никопол и Свищов не работят поради снеговалеж и мощни навявания. Видимостта е понижена.

Трафикът през останалите гранични пунктове в страната е естествен, като на Маказа и Илинден има условие всички коли да са оборудвани с вериги.

Ситуацията по пътищата се възстановява

Към 18 ч. през днешния ден краткотрайно бе лимитирано придвижването за камиони над 12 тона по автомагистрала " Хемус " при км 66 в посока Варна. От пътната организация обясниха възбраната с ограничавания по републиканската пътна мрежа навътре в страната.

В следобедните часове отпаднаха всички ограничавания за придвижване в областите Шумен и Хасково. Възстановено е придвижването по пътищата Русе - Сливо поле и Разград - Шумен, както и по пътя от с. Мечка до разклон Русе, заяви пътната организация.

Възстановено е и придвижването през проходите " Ришки ", " Гълъбец " и Прохода на Републиката.Отпадат ограничаването за товарни коли с ремаркета и полуремаркета през прохода " Печинско ", както и наложителното потребление на вериги от всички коли през " Превала ". Там остава в действие условието камионите над 12 тона да са без ремаркета и полуремаркета.

Във Видинско е възобновено придвижването по пътя Видин – Ружинци. В област Бургас остава лимитирано придвижването по пътя Малко Търново - Козият рог. В Смолянско отпадна ограничаването за придвижване по пътя Девин – Михалково и пътя Старцево - Добромирци.

Общини в Северна България оповестиха бедствено състояние

Частично бедствено състояние бе оповестено през днешния ден в русенските общини Сливо поле и Борово. Учебните занятия в цялата община Русе през днешния ден бяха анулирани, затворени са и учебни заведения в общините Ценово и Иваново. Аварийните екипи в русенско са реагирали на голям брой сигнали. Седем пациенти на хемодиализа са били превозени с екипи на противопожарната работа от обитаеми места в община Иваново до Университетската болница " Канев "

Бедствено състояние бе оповестено и в четири селища в Силистренско, поради неосъществим достъп до тях. В седемте общини на региона през днешния ден е неучебен ден.

В края на деня няма съществени проблеми с електрозахранването в Източна България

Възстановено е електрозахранването на селата в Югоизточна България, които по-рано през днешния ден останаха без ток, заяви сдружението ЕВН. По-рано през днешния ден над 60 села в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, останаха без ток, откакто снеговалежът и бурният вятър скъсаха електропроводи. Към 17 ч. през днешния ден единични повреди са регистрирани за някои дребни села и махали в Странджа.

В Североизточна България е възобновено зареждането на 64 обитаеми места, оповестиха от " Електроразпределение Север ". Аварийните екипи са отстранили десетки повреди по електроразпределителната мрежа.

Проблеми и по летищата в страната

На летище София са анулирани полетите от и до Мюнхен, както и един полет от Палма де Майорка за късно довечера, демонстрира информация на уеб страницата на летището. По-рано през днешния ден на летище Варна бяха анулирани полети от и до София и Дортмунд. Беше затворено и летище Пловдив, където мощният снеговалеж и навявания попречиха на почистването на пистата. Именно влошената метеорологична конюнктура на пловдивското летище е станала причина полет на " Райънер " да кацне на летището в румънския град Тимишоара, оповестиха от ирландския нискотарифен транспортьор. От нощес десетки българи бяха блокирани на летището, като министър председателят Бойко Борисов разпореди те да бъдат прибрани с държавния аероплан. Повече четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР