За втора поредна година ще се проведе мащабно изследване на

...
За втора поредна година ще се проведе мащабно изследване на
Коментари Харесай

Проучване търси отговор колко безопасен е българският шофьор

За втора поредна година ще се организира огромно проучване на българските водачи. SDIndex (Safe Drive Index/Индекс за безвредно шофиране) съставлява систематизирана самокритика на държанието и реакциите на водачите на пътя в рутинни и рискови обстановки, представителна за българските водачи на възраст сред 18 и 75 година на национално равнище.

През 2019 година данните за проучването ще бъдат събирани напълно онлайн и всички искащи водачи могат да се включат, попълвайки въпросника (достъпен на уеб страницата на плана www.sdindex.bg). По този метод уредниците от SDI Застрахователен брокер се надяват, че ще получат по-голям брой отговори и по-висока надеждност на резултатите.

Тази година SDIndex има и нови детайли, най-важният от които е специфичен модул за проучване на рисковете измежду водачите на камиони и рейсове – нужда, разпозната в миналогодишното издание на изследването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни коли.

„ Най-важното, когато приказваме за проблемите на пътната сигурност, е да преглеждаме тематиката в нейната целокупност и да проучваме всички детайли дружно – водачи, транспортни средства, инфраструктура “, акцентира Малина Крумова. Тя поздрави уредниците, че за втора поредна година организират националното допитване и заяви, че сега държавната организация прави сложен разбор на положението на пътната сигурност в страната. „ Ние сме естествени сътрудници и аз ще се веселя да продължим това наше стратегическо съдействие, тъй като измежду най-важните неща, когато приказваме за пътна сигурност, е напъните на държавния, неправителствения бранш и на обществено виновните компании, да бъдат подчинени на една обща цел “, сподели още ръководителят на държавната организация.

През 2018 година SDIndex сподели, че превишаването на разрешената скорост, определяно като “неволно ”, бе най-разпространеното рисково деяние измежду българските водачи на леки и лекотоварни коли 71% от запитаните 1000 водачи тогава дадоха отговор, че това им се е случило най-малко един път за последните 12 месеца. Резултатите демонстрираха също, че българските водачи считат, че те самите заобикалят рисковете по пътищата, но търсят отговорност от останалите участници в придвижването.

Българският водач е безапелационен в мнението си, че кара безвредно – стойността на SDIndex за 2018 година на национално равнище е 89.6 и е близка до максимума на скалата – това е главният извод от проучването. Водачите с показател за безвредно шофиране под 74 (214 хиляди души, 9% от всички дейни водачи) 
са с високорисково държание и затова с максимален риск да попаднат в тежко пътно-транспортно произшествие. Това се дължи на обстоятелството, че те позволяват и трите съществени неточности, присъщи за българските водачи – нападателно шофиране, ниска централизация и занемаряване на рестриктивните мерки за скорост. Агресивното шофиране обаче е характерността, която се отнася за тях в най-голяма степен.

Партньори на плана са Министерство на вътрешните работи, Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР