За втора поредна година рекорден брой журналисти по света се

...
За втора поредна година рекорден брой журналисти по света се
Коментари Харесай

Рекорден брой журналисти по света се намират в затвора

За втора поредна година рекорден брой публицисти по света се намират в пандиза, най-вече от тях – в Турция. Това демонстрира тазгодишният отчет на Комитета за отбрана на публицистите.

262 публицисти са зад решетките към 1 декември тази година – с трима повече от 2016-а. 73-ма от тях в Турция, 41 в Китай и 20 в Египет. Задържаните в тези три страни сформират 51% от всички. Следват ги Еритрея, Азербайджан и Виетнам.

" Държави, които затварят публицисти поради изявленията им, нарушават интернационалното право и би трябвало да бъдат държани под отговорност. Фактът, че репресивните държавни управления не си заплащат цената за хвърлянето на публицисти е пандиза, е неуспех на интернационалната общественост ", споделя изпълнителният шеф на организацията Джоел Саймън.

74% от затворените са наказани поради антидържавна активност, постоянно по мъгляви закони против тероризма. Това важи за всички турски публицисти. 87% от затворените са писали за политика, близо съвсем всички са локални кореспонденти, като 29% от тях работят на свободна процедура.

21 души са в пандиза поради " подправени вести ".

Класацията включва единствено публицисти, намиращи се в държавни затвори. В нея не влизат безследно изчезналите или похитените от разнообразни групировки.

Мрачната наклонност продължава тази от предходната година, когато в пандизите са се озовали по-голям брой публицисти от когато и да било през последните три десетилетия. Това се дължи на подхванатата в Турция акция на управляващите след опита за прелом през юли 2016 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР